Κλυδώνισαν και το Χρηματιστήριο οι διεθνείς πιέσεις

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Πραγματικές μάχες έδωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να κρατήσει τα επίπεδα των 880 μονάδων από τις διαθέσεις των πωλητών σήμερα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σταματήσει τις κινήσεις αποστροφής κινδύνου που τροφοδότησαν οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve ετοιμάζεται για το μεγάλο tapering, τη σύσφιξη της πολιτικής της, επηρεάζοντας όλες τις ευάλωτες αγορές του πλανήτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,85% στις 881,95 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 878,33 μονάδων και 894,09 μονάδων. Ο τζίρος ανήλθε στα 40 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,8 εκατ. τεμάχια.

Κλυδώνισαν και το Χρηματιστήριο οι διεθνείς πιέσεις

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,02%, στις 2.111,15 μονάδες, ενώ στο -1,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.451,24 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,26% στις 531,28 μονάδες.

Ο διεθνής παράγοντας

Αν και υπάρχουν πολλές επικρίσεις στις εκτιμήσεις που συνδέουν το Χρηματιστήριο με το διεθνές κλίμα, οι εξελίξεις γύρω από τη νομισματική πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της Federal Reserve, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ελληνική κεφαλαιαγορά. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν και η βίαιη πτώση της αγοράς την Πέμπτη (19/8), επιβεβαιώνοντας ότι το Χρηματιστήριο επηρεάζεται από το διεθνές risk off που άρχισε με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve και τα οποία έδειξαν ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει επιτευχθεί. Και πως άλλωστε να μην επηρεαστεί όταν αυτή η “λεπτομέρεια” υποδηλώνει ότι η σταδιακή σύσφιξη της πολιτικής της Fed είναι κοντά, με την έναρξη της να τοποθετείται εντός του έτους.

Αν και το Χρηματιστήριο “διεκδικεί” ένα ελάχιστο μερίδιο των ξένων κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται διεθνώς, μια αλλαγή στην πολιτική δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τη Λ. Αθηνών. Συγκριτικά με το μεγάλο rotation που έφερε το αντίστοιχο tapering το 2013, υπήρξαν μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως σε εκείνα του σταθερού εισοδήματος, καθώς οι αποδόσεις κατέστησαν περισσότερο ελκυστικές. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν επικίνδυνες αναταράξεις στις αναδυόμενες κυρίως αγορές, ανάμεσα στις οποίες είναι και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Βέβαια, μπορεί το Χρηματιστήριο να επηρεάζεται πιο εύκολα από αλλαγές στις ροές κεφαλαίων, εντούτοις θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι ο κοινός παρονομαστής στις επενδυτικές επιλογές είναι η αποφυγή κινδύνων. Εάν η Ελλάδα επιμείνει στο μέτωπο της διασφάλισης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, μέσα από τη γνωστή οδό των μεταρρυθμίσεων και της ορθής διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σαφώς οι αναταράξεις που πιθανόν να δεχτεί, θα είναι ηπιότερες σε σχέση με πιο ευάλωτες αγορές.

Απουσίασαν οι αγοραστές

Πάντως το θετικό, τηρουμένων των αναλογιών, της σημερινής συνεδρίασης ήταν ότι ενώ οι συναλλαγές στο πρώτο δίωρο ήταν υψηλές, προκαλώντας ανησυχία για την ορμή της πτώσης, σταδιακά ο ρυθμός έφθινε, με τους πωλητές να έχουν εξαντλήσει σημαντικό απόθεμα των εντολών τους. Έτσι, αυτό που διατήρησε τις υψηλές απώλειες ήταν η πλήρης απουσία αγοραστών, οι οποίοι δεν επενέβησαν ούτε και κατά την καθοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών.

Δεν χωρεί αμφιβολία επομένως ότι μακροπρόθεσμα οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές. Εντούτοις, οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές έχουν αναθαρρήσει τους αγοραστές, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμοι, κυρίως ξένοι, που αποτυπώνουν με τις κινήσεις τους την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 4,15%, με τις ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο να ακολουθούν με -3,24% και -3,04% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, Εθνική Πειραιώς, Jumbo, Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Σαράντη, ΟΠΑΠ, Titan, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Coca Cola, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή ξεπέρασαν το 1%, με τον ΟΤΕ να κλείνει στο -,022%. Ο Ελλάκτωρ έσωσε στο τέλος το πρόσημο, κλείνοντας με κέρδη 0,07%.