CDC: Πιθανόν να μην χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός μετά την 3η δόση για την covid-19

Η διευθύντρια των αμερικανικών CDC Rochelle Walensky δήλωσε την Πέμπτη ότι οι πολίτες στις ΗΠΑ ίσως να μην χρειαστούν ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, αφού η τρίτη ενισχυτική δόση μπορεί να ενισχύσει ικανοποιητικά τη μακροπρόθεσμη προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Οι δηλώσεις της Walensky έρχονται μία ημέρα αφότου η ίδια και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αρχίσουν να παρέχουν ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της covid-19, 8 μήνες μετά τη λήψη της 2ης δόσης.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ιδίως για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για επικίνδυνες επιπλοκές από τον κορονοϊό ή για όσους εμβολιάστηκαν κατά την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, ανέφεραν η Walensky και αρκετοί από τους κορυφαίους ιατρικούς αξιωματούχους της χώρας την Τετάρτη.

“Δεν θέλω να πω “ποτέ”, αλλά η πρόβλεψη είναι ότι δεν χρειάζονται οι πολίτες απαραίτητα ετήσιο εμβολιασμό”, δήλωσε η Walensky σε συνέντευξή της την Πέμπτη στο CBS. “Φαίνεται ότι μετά την τρίτη δόση, υπάρχει ισχυρή ανοσοαπόκριση. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις τόσο για το εμβόλιο όσο και για τον ιό”.