Folli Follie: Σε δίκη η οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλοι 10 για εγκληματική οργάνωση

Του Παναγιώτη Στάθη 

Για εγκληματική οργάνωση και σειρά άλλων κακουργηματικών πράξεων που περιγράφουν μια απάτη-μαμούθ στην υπόθεση της Folli Follie που προσεγγίζει τα 413 εκατομμύρια ευρώ (με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις) και συντάραξε το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα, παραπέμπονται να δικαστούν τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και 10 ακόμα άτομα.

Η ποινική αποτίμηση του σκανδάλου-μαμούθ οδηγεί στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, 13 από τους συνολικά 31 κατηγορουμένους για την υπόθεση.

Κεντρική θέση στο κάδρο της απόδοσης των ευθυνών καταλαμβάνουν ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του, Τζώρτζης και η σύζυγός του, Καίτη.

Οι κατηγορίες

Τα μέλη της οικογένειας και τα διευθυντικά που τελούν υπό κατηγορία θα δικαστούν για:

-εγκληματική οργάνωση,

-πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ (κακούργημα),

-απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ,

-χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και

-νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

Ο προσωρινά κρατούμενος Δημ. Κουτσολιούτσος κατηγορείται επιπλέον για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου, τον περασμένο Απρίλιο, με μία πρόταση 616 σελίδων, είχε ζητήσει να δικαστούν συνολικά 21 κατηγορούμενοι για την υπόθεση, θεωρώντας πως επρόκειτο για “επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα” η οποία λειτουργούσε “βάσει οργανωμένου σχεδίου”.

Η ζημία

Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, το ακριβές όμως ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί. Παράλληλα το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παραταθεί για άλλους έξι μήνες η προσωρινή κράτηση του πρώην προέδρου της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του, Τζώρτζη που παραμένουν προφυλακισμένοι.

Απαλλαγές

Το δικαστικό Συμβούλιο απάλλαξε όμως και 16 άτομα, ενώ η ποινική δίωξη έπαυσε για 2 ακόμα λόγω θανάτου.

Για τους 16 οι δικαστές αποφάσισαν πως ήταν μεν μέλη του Δ.Σ. ή υπάλληλοι της εταιρείας ή εξωτερικοί συνεργάτες της, όμως δεν είχαν καμία σχέση με τον υπο-όμιλο στην Κίνα και με τα εκεί πεπραγμένα, ούτε είχαν τη δυνατότητα είτε την επιστημονική είτε την πραγματική ώστε να ελέγξουν τις πλαστές καταστάσεις της εταιρείας. Άλλωστε οι περισσότεροι κατείχαν τις παραπάνω θέσεις στην Ελλάδα, μετά από πρόταση που τους είχε γίνει από τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι η θέση τους θα είναι τιμητική και ότι δε θα χρειαζόταν να προβούν σε καμία ενέργεια.

Πώς στήθηκε

Σύμφωνα με το βούλευμα, από το έτος 2006 και έκτοτε ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 13 άτομα, το καθένα από αυτά, με ξεχωριστό και διακριτό ρόλο. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statement), παρουσιάζοντας ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μία εύρωστη οικονομική εικόνα.

Αντί 60 ευρώ παρουσίαζαν 70 εκατομμύρια

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί εμφάνιζαν 70.000.000 ευρώ. Εν συνεχεία τα παραπάνω πλαστά έγγραφα, οι κατηγορούμενοι, τα έστελναν (με τη βοήθεια των συνεργών τους), στους συγκατηγορούμενούς τους στην Κίνα και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων. Παράλληλα, με πλαστά έγγραφα, παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στην Κίνα, με δήθεν συναλλαγές είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές.

Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των “ψευδοεταιρειών”, στην Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπο-ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια, όπως επίσης και τα στελέχη των τραπεζών, αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού, τεράστια χρηματικά ποσά.

Πετύχαιναν δε να χειραγωγήσουν την αγορά, και πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, που αγόραζαν στην πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας. Η κομπίνα αποκαλύφθηκε το 2018, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC.