Στο “κόκκινο” τα ασιατικά χρηματιστήρια με “βαρίδι” μάκρο και πανδημία

Πτωτικά κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία στην έναρξη της εβδομάδας με “βαρίδι” τα μακροοοικονομικά στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία, και ενώ εντείνεται η ανησυχία τόσο για την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού όσο και για τον αντίκτυπο της κατάρρευσης της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Ειδικότερα, για βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, κάνουν λόγο οι τελευταίες ανακοινώσεις από την Κίνα, σηματοδοτώντας ότι οι μεγάλες πλημμύρες και η μετάλλαξη του κορονοϊού επηρέασε περισσότερο τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Ιούλιο, παρουσιάζοντας σημαντική επιβράδυνση από την αύξηση κατά 8,3% τον Ιούνιο. Τα αποτελέσματα ήταν επίσης χαμηλότερα από την αύξηση 7,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρώς στο β΄ τρίμηνο του 2021 καθώς η ιδιωτική κατανάλωση ανέκαμψε με βραδύ ρυθμό. Οι επανειλημμένες κηρύξεις σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και σε άλλες πόλεις, έχουν περιορισμένες καταναλωτικές δαπάνες σε εστιατόρια και καταστήματα.

Έτσι, στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε 0,3% έναντι της ύφεσης 0,9% στο προηγούμενο τρίμηνο και έναντι των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,2%. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,3%, κάτι που αντανακλά τι θα γινόταν εάν ο ρυθμός ανάπτυξης του β΄ τριμήνου συνεχιστεί για το σύνολο της χρήσης.

Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η σχετικά αργή πρόοδος των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην Ασία επηρεάζει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα. Ιαπωνία, Ταϊλάνδη και Μαλαισία ανακοίνωσαν πρόσφατα απανωτά ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων με το νέο κύμα της πανδημίας να υποσκελίζει τους εμβολιασμούς.

“Οι καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα για επίτευξη της ανοσίας της αγέλης επαναφέρουν τα lockdown ως λύση για τον περιορισμό της πανδημίας”, δήλωσε ο Venkateswara Lavanya της Mizuho Bank στη Σιγκαπούρη.

“Η Ασία παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να αυξάνεται μες στο Σαββατοκύριακό σε Βιετνάμ, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη”, τόνισε ο ίδιος.

Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επέλαση των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν μπορεί να μοιάζει με “μακρινό γεγονός”, αλλά αναμφίβολα θα επηρεάσει τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας.

“Ναι, οι αγορές θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν αυτόν τον γεωπολιτικό σεισμό”, ανέφερε η Rabobank στο καθημερινό της σχόλιο για την αγορά. “Αυτός ο γεωπολιτικός εφιάλτης είναι σχεδόν βέβαιο ότι μόλις τώρα αρχίζει”.

Σε αυτό το κλίμα, στην Κίνα ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης σημειώνει άνοδο 0,37%, ενώ ο δείκτης της Σένζεν χάνει 0,296%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά 0,74%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημειώνει πτώση της τάξης του 1,79%, με τις μετοχές της Fast Retailing και της SoftBank Group να υποχωρούν άνω του 2% εκάστη. Ο δείκτης Topix διολισθαίνει κατά 1,69%.

Οι μετοχές στην Αυστραλία υποχωρούν επίσης, με τον S&P/ASX 200 να καταγράφει απώλειες 0,43%.

Ο δείκτης FTSE Bursa Malaysia KLCI στη Μαλαισία υποχωρεί κατά 0,53%, μετά τις αναφορές των τοπικών ΜΜΕ ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πρόκειται να παραιτηθεί τη Δευτέρα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημειώνει πτώση 0,5%.

Οι αγορές της Νότιας Κορέας είναι κλειστές τη Δευτέρα λόγω αργίας.