Επιλεκτικές κινήσεις και μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Με χαμηλό τζίρο και έντονη μεταβλητότητα κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως συνέβη και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τις εναλλαγές προσήμων να είναι συχνές και τη “νευρικότητα” ξεκάθαρη γύρω από τις 900 μονάδες.

Οι στηρίξεις από τα blue chips είναι λίγες και μικρές, ενώ ο τραπεζικός κλάδο δεν προσφέρει προς το παρόν το απαραίτητο “χέρι βοηθείας” στον Γενικό Δείκτη, με το “στοίχημα” της ημάρας ωστόσο να παραμένει η διατήρηση, τουλάχιστον, της “επαφής” με τις 900 μονάδες.

Τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στις διεθνείς αγορές μπορεί να βοηθήσουν τον Γενικό Δείκτη να διατηρήσει το “ψυχολογικό” αυτό επίπεδο που κατέκτησε χθες, εν μέσω μικρών όγκων συναλλαγών για μια ακόμη συνεδρίαση, αν και σήμερα κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να ανησυχεί την επενδυτική κοινότητα καθώς συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετά μέρη του πλανήτη.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,12% στις 901,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 12,7 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όπως εκτιμά η Merit Securities, με τον εκθετικό Κινούμενο Μέσο Όρο 30 ημερών στις 885 μονάδες. Το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 885 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 910 μονάδες.

Επιλεκτικές κινήσεις και μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,03% στις 2.161,09 μονάδες, ενώ άνοδο 0,07% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.449,93 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζει η Titan στο +2,98% και η Coca Cola με κέρδη 1,42%, ενώ ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ (+0,64%). Στα καθοδικά blue chips οι πιέσεις είναι “ελεγχόμενες” με απώλεις 0,60%-0,8% να σημειώνουν οι Motor Oil και Σαράντης.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,63% στις 555,86μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει γυρίσει αρνητικά στο -0,56%, την Alpha Bank να κινείται στο -0,04%, την Eurobank στο -0,57% και την  Εθνική Τράπεζα στο -1,70%.

Xωρίς ελληνικό ενδιαφέρον ήταν η τρίμηνη αναθεώρηση των δεικτών της MSCI η οποία ανακοινώθηκε χθες αργά το βράδυ, με τον MSCI Greece Standard Index να συνεχίζει να αποτελείται από πέντε τίτλους, τους ΟΤΕ (με στάθμιση 29,5%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 20,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 20,27%), Eurobank (με στάθμιση 17,22%) και Jumbo (με στάθμιση 12,17%). Η επόμενη αναθεώρησης θα γίνει τον Νοέμβριο.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές του Χ.Α, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο “οδηγός” και η ανάκαμψή του είναι κρίσιμη για να επιστρέψει η ελληνική αγορά σε ανοδική τροχιά. Η συμμετοχή του θα συμβάλει στην διατήρηση του “οροσήμου” που επιτεύχθηκε χθες και σε μία κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. Τα μηνύματα από τους αναλυτές είναι θετικά και μένει να αποτυπωθούν στην επενδυτική στρατηγική των θεσμικών.

Όπως σημειώνει και η Κύκλος Χρηματιστηριακή, το μήνυμα είναι σαφές, ότι ο τραπεζικός κλάδος εξυγιαίνεται, θωρακίζεται κεφαλαιακά και ξεκινά σταδιακά να σχεδιάζει στρατηγική πιστωτικής επέκτασης. Οι προσδοκίες για σύντομη για υπέρβαση των 900 μονάδων παραμένουν σε ισχύ µε τις 907 μονάδες του Γενικού Δείκτη να συνιστούν το σημαντικότερο όριο αντίστασης, όπως προσθέτει.

Αν κάποιος δει πάντως τι περιμένουν οι οίκοι σε ότι αφορά την ανάπτυξη τόσο το 2021 όσο και τα επόμενα χρόνια για την ελληνική οικονομία, θα καταλάβει ότι η αγορά μόνο ανοδικά μπορεί να κοιτά. Σίγουρα η κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων μπορεί να επηρεάζει το Χ.Α παρόλα αυτά η λογική λέει ότι οι ανοδικές φάσεις θα είναι πολύ πιο δυνατές, όπως έχει σχολιάσει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Παρά την τρέχουσα υποτονική εικόνα, είναι πάντως γεγονός πως το Χ.Α βρίσκεται από τον περασμένο Νοέμβριο σε μία ισχυρή bull market, η οποία συνήθως κρύβει διορθώσεις αλλά και στασιμότητα. Έχει υπεραποδώσει έντονα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 60% το τελευταίο 10μηνο περίπου, ενώ από τι αρχές του έτους τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη είναι στο 11,3%. Ο τραπεζικός δείκτης καταγραφεί ράλι 138% από τα ιστορικά χαμηλά των 235 μονάδων που άγγιξε στα τέλη Οκτωβρίου του 2020, ενώ από τις αρχές του 2021 ενισχύεται κατά 7,8%.