Στο φίνις κερδήθηκε το “στοίχημα” των 900 μονάδων για το Χρηματιστήριο

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Με ένα ξαφνικό “μπαράζ” τοποθετήσεων σε τράπεζες και επιλεγμένους τίτλους από την υψηλή καθώς και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, και μετά το άνοιγμα σε νέα ιστορικά υψηλά στην Wall Street, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να “δώσει” (επιτέλους) το κλείσιμο στις 900 μονάδες. Αν και προηγήθηκαν αρκετές εναλλαγές προσήμου και έντονη μεταβλητότητα, καθώς και αποτυχημένες ενδοσυνεδριακές προσπάθειες να ξεπεραστούν οι 900 μονάδες, τελικά το “καμπανάκι” της λήξης επιφύλασσε ένα “αίσιο” τέλος για τη Λεωφόρο Αθηνών, με το αυριανό “στοίχημα” φυσικά να είναι η διατήρηση των κεκτημένων.

Όλα αυτά βέβαια τη στιγμή που και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 συνεχίζει για όγδοη ημέρα το ανοδικό του σερί και κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και η θετική εικόνα των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων, εταιρικά στηρίζουν τις προοπτικές της οικονομίας, παρά τις όποιες ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή Δέλτα.

Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ αρχίζουν και στρώνουν το έδαφος για αλλαγή του σκηνικού στις αγορές σύντομα, καθώς οι αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σημείωσε νέα άνοδο στο 5,4% σε ετήσια βάση, και όπως επισημαίνει η ING αν και αναμένεται να κορυφωθεί γύρω από αυτά τα επίπεδα, ωστόσο θα είναι πιο επίμoνος από ότι είχε προβλέψει η Fed, αναγκάζοντάς την να προχωρήσει σε tapering του QE από το δ’ τρίμηνο του 2021 και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα έως το β’ τρίμηνο του 2022, κάτι το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων αργότερα μέσα στο επόμενο έτος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α, τα βλέμματα στο Χ.Α παραμένουν στραμμένα στην ανακοίνωση αργά σήμερα το βράδυ της τρίμηνης αναθεώρησης των δεικτών της MSCI για τυχόν ελληνικό ενδιαφέρον το οποίο μπορεί να ενισχύσει τις εισροές και να επηρεάσει την εικόνα της αυριανής συνεδρίασης.

Ο δείκτη MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τις ΟΤΕ (με στάθμιση 29,5%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 20,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 20,27%), Eurobank (με στάθμιση 17,22%) και Jumbo (με στάθμιση 12,17%). Κατά τους αναλυτές υπάρχει πιθανότητα προσθήκης των Εθνικής Τράπεζας και Μυτιληναίος αλλά μπορεί να μετατεθεί και για το rebalancing του φθινοπώρου.

Σε ότι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,33% και έκλεισε στις 900,10 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,3 εκατ. ευρώ, με τον όγκο να ανέρχεται στα 33,5 εκατ. τεμάχια.

Στο φίνις κερδήθηκε το "στοίχημα" των 900 μονάδων για το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 2.161,64 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,39% και στις 1.448,98 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε με κέρδη 5,18% η Ελλάκτωρα και ακολούθησαν η Motor Oil στο +2,30%, ο ΟΠΑΠ στο +1,83%, η ΕΥΔΑΠ στο +1,82% και η ΑΔΜΗΕ στο +1,37%, ενώ απώλεις άνω του 1% σημείωσαν οι Μυτιληναίος και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ.

Ο τραπεζικός δείκτης αν και λίγο πριν τη λήξη ήταν στο “κόκκινο”, τελικά κατέγραψε άνοδο 0,50% στις 559,37 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +0,21%, την Alpha Bank στο +0,57%, την Eurobank στο +0,58%, και την  Εθνική Τράπεζα στο +0,44%.

Ελπιδοφόρες ενδείξεις αλλά και… “καμπανάκια”

“Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στην εικόνα των αγορών με αποτέλεσμα να διατηρούμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών τις επόμενες ημέρες μεταξύ 870-930 μονάδων”, σχολιάζει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυση της Depolas Investment Services, ενώ η Κύκλος Χρηματιστηριακή επισημαίνει πως η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 900 μονάδων στον Γενικό Δείκτη συνιστά ελπιδοφόρα ένδειξη ότι η επενδυτική ψυχολογία που είχε διαταραχθεί λόγω της πύρινης λαίλαπας σταδιακά αποκαθίσταται. Η ευόδωση του αισιόδοξου σεναρίου οδηγεί στην αναμέτρηση για την υπέρβαση του κρίσιμου ορίου των 907 μονάδων.

Πάντως είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αν και οι επενδυτές δεν φαίνεται να εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό βάρος του πύρινου εφιάλτη αναμένεται να επηρεάσει τις προοπτικές της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, η Moody’s χτύπησε σήμερα ηχηρό “καμπανάκι” τονίζοντας πως μπορεί το κόστος που σχετίζεται με τις φωτιές να είναι διαχειρίσιμο, αλλά τα γεγονότα υπογραμμίζουν ότι η χώρα είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, και αυτό επηρεάζει το πιστωτικό της προφίλ ενώ μπορεί να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα και το τουρισμό.

Εντωμεταξύ, η αγορά ομολόγων συνεχίζει να αποτελεί έναν επιπλέον καταλύτη σε ότι αφορά τις προοπτικές των ελληνικών assets γενικότερα. Αν και σήμερα σημειώθηκαν ελαφρές πιέσεις στα ομόλογα, μετά και την άνοδο χθες των αποδόσεων των 10ετών των ΗΠΑ, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ, με τις αποδόσεις τους να κινούνται χαμηλότερα από εκείνες των ιταλικών, ενώ στις πιο μακροπρόθεσμες διάρκειες (15ετία και άνω) κινούνται χαμηλότερα ακόμα και σε σχέση με αυτές των ισπανικών τίτλων.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 0,548% και κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,537% που κατέγραψε προχθές, η απόδοση στο 5ετές διαμορφώνεται στο -0,23%, ενώ κάτω στο μόλις 0,66% κινούνται οι αποδόσεις του 15ετούς και στο 1,3% διαμορφώνεται η απόδοση του 30ετούς ομολόγου που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΔΔΗΧ. Παράλληλα, το 7ετές ομόλογο… μηδενίζει σιγά-σιγά την απόδοσή του και οδεύει προς τα αρνητικά πλέον, ενώ σε αρνητικά επίπεδα διατηρούνται οι αποδόσεις των 2ετών, 3ετών και 4ετών ελληνικών ομολόγων.

Η είσοδος της Ελλάδας στην ανερχόμενη αγορά των πράσινων κρατικών ομολόγων της Ευρώπης, η οποία σχεδιάζεται για το 2022, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, και για την οποία έχει ήδη προϊδεάσει η εφημερίδα “Κεφάλαιο”, αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς εκτός του ότι βάζει την Ελλάδα στο χάρτη αυτών ων επενδύσεων, ενισχύει και την δίψα των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους.