Αναζητά καταλύτες και… επενδυτές το Χρηματιστήριο

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Ανοδικά, με μικρά βήματα προχωρά Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο να μαρτυρά την πλήρη απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάτι που είναι λογικό καθώς πλησιάζουμε στην “καρδιά” του Αυγούστου. Είναι χαρακτηριστικό πως στις τρεις πρώτες ώρες της σημερινής συενδρίασης ο τζίρος δεν είχε αγγίξει διψήφια επίεδα, με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ.

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε large caps και mid caps, από όσους δεν έχουν φύγει… διακοπές, κρατούν πάντως τον Γενικό Δείκτη “όρθιο”, αφήνοντας τον δρόμο ανοιχτό προς τις 900 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx 600 να καταγράφει την έβδομη συνεχή ανοδική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές ενθαρρύνονται από τα ισχυρότερα των αναμενομένων εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, παρά τις ανησυχίες γύρω από την πανδημία και τον αντίκτυπό της στην οικονομική δραστηριότητα, με την καταγεγραμμένη αύξηση των κρουσμάτων Δέλτα στις ΗΠΑ να κινείται στο υψηλότερο εβδομαδιαίο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ στα υψηλά έξι μηνών είναι και τα ημερήσια κρούσματα στο Ισραήλ.

Η Goldman Sachs αύξησε τον στόχο 12μήνου για τον Eurostoxx 600 στις 520 μονάδες από 480 μονάδες πριν, τονίζοντας πως βλεπει ένα ισχυρό trade και την “αξία” να ξετυλίγονται το επόμενο διάστημα στις μετοχές των τραπεζών, του κλαδου της ενέργειας και των πρωτών υλών.

Η ανησυχία για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς που ενδέχεται να προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων Δέλτα ενδεχομένως να ενταθεί το επόμενο διάστημα και να επηρεάσει περισσότερο τις αγορές, κατ΄ επέκταση και τον Γενικό Δείκτη, όπως εκτιμά πάντως ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services. Βραχυπρόθεσμα, οι ταλαντώσεις γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα αποτελούν το επικρατέστερο σενάριο. Ωστόσο, απαιτείται ορθή διαχείριση της ρευστότητας στα μετοχικά χαρτοφυλάκια, καθώς είναι πιθανή η αύξηση της μεσοπρόθεσμης μεταβλητότητας.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,44% στις 896,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 14,9 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όπως εκτιμά η Merit Securities, με τον εκθετικό Κινούμενο Μέσο Όρο 30 ημερών στις 883 μονάδες. Το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 883 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες.

Αναζητά καταλύτες και... επενδυτές το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,42% στις 2.153,14 μονάδες, ενώ άνοδο 0,53% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.447,48 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζουν η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ στο +2,62% και τα ΕΛΠΕ με κέρδη 1,96%, ενώ ακολουθούν οι Μυτιληναίος (+1,35%) και ΔΕΗ (+1,03%).

Οι πιέσεις στους καθοδικούς τίτλους είναι ελεγχόμενες, κάτω του 1%, μεταξύ των οποίων σε  Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και ΟΛΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο 0,19% στις 557,64 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,55%, την Alpha Bank να κινείται στο +0,84%, την Eurobank στο -0,07% και την  Εθνική Τράπεζα στο -0,08%.

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, να σημειώσουμε πως χθες η MSCI ανακάλεσε την απόφαση της για ένταξη της μετχοή τηε συστημικής τράπεζας στους διεθνείς δείκτες Small Cap, χωρίς να εξηγεί την αλλαγή της στάσης της σε σχέση με την νεότερη ανακοίνωσή της. Αύριο πάντως ανακοινώνεται η τρίμηνη αναθεώρηση των δεικτών MSCI, με τον MSCI Greece Standard Index να περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank και Alpha Bank

Στη γενικότερη εικόνα του Χ.Α, όπως σχολιάζει η Κύκλος Χρηματιστηριακή, η παραμονή της πύρινης λαίλαπας µε τις μεγάλες καταστροφές στην πρωτογενή κυρίως παραγωγή, επηρεάζουν αναπόφευκτα και την επενδυτική ψυχολογία. Ο Γενικός Δείκτης κινείται στο στενό εύρος μεταξύ των 890 (επίπεδο στήριξης) και των 895 μονάδων (επίπεδο αντίστασης), µε την συναλλακτική ραστώνη του Αυγούστου να κορυφώνεται.

Όπως ωστόσο σημειώνει η Eurobank Equities, το 2021 φαίνεται πολλά υποσχόμενο για το Χ.Α παρά την πρόσφατη επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος – και παρά την άπνοια του τελευταίου διαστήματος – διαμορφώνεται στα 80 εκατ. ευρώ περίπου από τις αρχές του έτους, δηλαδή σημαντικά υψηλότερα από το διάστημα 2016-2020, όπου ο μέσος τζίρος ήταν στα 62 εκατ. ευρώ, και πλησιέστερα στα επίπεδα του 2015 (85 εκατ. ευρώ). Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι ο τζίρος θα αυξηθεί ξανά, καθώς η αγορά εστιάζει σταδιακά στις προοπτικές της οικονομίας το 2022.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν καταλύτες που μπορεί να οδηγήσουν το Χ.Α στην πόρτα των 1.000 μονάδων. Μεταξύ αυτών είναι το σχέδιο “Ελλάδα 2.0”, με τα πρώτα 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης να εκταμιεύονται χθες. Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας η οποία θα συνοδευτεί από αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα του Χ.Α με τους επενδυτές να ποντάρουν και πάλι στο ελληνικό recovery.

Η Eurobank Equities επισημαίνει ότι κατά την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα εφάρμοσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έχει μια σταθερή κυβέρνηση με μεταρρυθμιστική ατζέντα, ενώ αποτελεί βασικό δικαιούχο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ως ποσοστό του ΑΕΠ. “Πιστεύουμε ότι η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α, καθώς ορισμένες από τις υπάρχουσες εταιρείες θα μεγαλώσουν, ενώ ένα πιθανό νέο κύμα εισαγωγών μπορεί να αυξήσει την ελκυστικότητα της αγοράς”. Έτσι η χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει την άποψή της ότι η ελληνική αγορά μετοχών έχει εισέλθει σε θετικό κύκλο όσον αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα.