(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Στην ιστορική Ιερά Μονή Γηροκομειού εψάλησαν τα εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου

Στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρών  εψάλησαν  τα εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Τα εγκώμια της Παναγίας ψάλλονται κάθε χρόνο στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής και είναι ποίημα του αοιδίμου Μητροπολίτου Πατρών Διονυσίου, από το έτος 1541.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τελέστηκαν  τα εγκώμια στην Παναγία σε κλίμα κατάνυξης παρουσία κλήρου και λαό, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην  Ιερά Μονή Γηροκομειού, η οποία είναι μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλάδας.

Ιδρύθηκε γύρω στον 10ο αιώνα, τότε δηλαδή που εμφανίστηκε ο Μοναχισμός στην κυρίως Ελλάδα. Η ονομασία της οφείλεται στο ότι στο χώρο που ιδρύθηκε η Μονή προϋπήρχε γηροκομείο που διέθετε και ναό, ή κατ’ άλλους στο ότι, όταν οι Μοναχοί ίδρυσαν το Μοναστήρι, έκτισαν ταυτόχρονα και συντηρούσαν Γηροκομείο, πράγμα άλλωστε όχι άγνωστο για τα Μοναστήρια της Βυζαντινής εποχής.

Στο Ναό φυλάσσεται ο πάνσεπτος θησαυρός της Μονής, η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γηροκομίτισσας, σε επιβλητικό μαρμάρινο θρόνο, καθώς και η αξιόλογης τέχνης εικόνα της Παναγίας, που φέρει την επιγραφή «Μήτηρ Θεού, η Αληθινή» (η μόνη διασωζόμενη εικόνα με την ονομασία αυτή), η οποία είναι έργο του 14ου αιώνα, καθαρίσθηκε δε και συντηρήθηκε επιμελώς από το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών το 1988-1989.