Αφγανιστάν: Πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας νεκρός σε έκρηξη βόμβας

Χειριστής ελικοπτέρου της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα στην Καμπούλ χθες Σάββατο, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι ισλαμιστές αντάρτες του κινήματος των Ταλιμπάν.

Ο πιλότος, ο Χαμιντουλά Αζίμι, σκοτώθηκε όταν βόμβα που είχε τοποθετηθεί με μαγνήτη στο αυτοκίνητό του πυροδοτήθηκε, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Πέντε άμαχοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

Είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό των ελικοπτέρων UH60 Black Hawk και υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία για σχεδόν τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της αφγανικής ΠΑ, ο Άμπντουλ Φάταχ Εσακζάι, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Είχε μετατεθεί στην Καμπούλ, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του πριν από έναν χρόνο, εξαιτίας απειλών κατά της ζωής του, διευκρίνισε ο κ. Εσακζάι.

Ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, γνωστοποίησε ότι την ενέργεια αυτή διέπραξαν οι ισλαμιστές αντάρτες, που πρόσφατα διεμήνυσαν πως θα προχωρήσουν σε νέες στοχευμένες επιθέσεις, έπειτα από την πρόσφατη έφοδο βομβιστών-καμικάζι εναντίον του υπουργού Άμυνας.

Οι χειριστές της αφγανικής ΠΑ βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν εδώ και καιρό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ρόιτερς. Ήδη, πριν από τη χθεσινή επίθεση, είχαν σκοτώσει τουλάχιστον επτά άλλους.

Οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν επιβεβαιώσει πως διεξάγουν εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας οι εκπαιδευμένοι από τις ΗΠΑ πιλότοι “εξαλείφονται”.

Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι εξηγούν πως πρόκειται για στοχευμένη ενέργεια ώστε να υποστεί πλήγμα η επιχειρησιακή δυνατότητα της αφγανικής αεροπορίας εν μέσω της κλιμάκωσης της ολομέτωπης επίθεσης των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν, που δεν έχουν αεροσκάφη στη διάθεσή τους, θέλουν να αλλάξουν τη στρατιωτική ισορροπία καθώς συνεχίζουν τις εφόδους τους, έχοντας πλέον στρέψει την προσοχή τους σε πόλεις αφού κατέλαβαν αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες από τον Μάιο.

Εκμεταλλευόμενοι την οριστική απόσυρση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου, οι Ταλιμπάν προελαύνουν με ταχύτητα. Τις προηγούμενες δύο ημέρες, κατέλαβαν δύο πρωτεύουσες επαρχιών. Η αφγανική ΠΑ διαδραματίζει καίριο ρόλο στην απόκρουση των επιθέσεών τους.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, έκθεση του γραφείου του ειδικού επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR, αναφέρεται στο αμερικανικό Κογκρέσο), χαρακτήριζε τη στοχοποίηση των αφγανών πιλότων “ανησυχητική εξέλιξη”.

Η έκθεση ανέφερε επιπλέον πως η αφγανική αεροπορία βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα μεγαλύτερη πίεση και η επιχειρησιακή ετοιμότητά της μειώνεται ραγδαία. Το επίπεδο ετοιμότητας του στόλου των ελικοπτέρων Μπλακ Χοκ βρισκόταν στο 39% τον Ιούνιο, ποσοστό μειωμένο σχεδόν κατά το μισό από τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Πρακτικά όλα τα εναέρια μέσα της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν “υπερεκταθεί” λόγω των “αυξανόμενων αιτημάτων” για “εγγύς υποστήριξη, συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, αναγνώριση και ανεφοδιασμό από αέρος” καθώς ο αφγανικός στρατός δεν διαθέτει πλέον “την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ”, αναλυόταν στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ