ΟΗΕ: Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει εισέλθει σε μια “φονικότερη, πιο καταστροφική φάση”

Η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν αμφισβήτησε σήμερα τη δέσμευση των Ταλιμπάν για μια πολιτική διευθέτηση, λέγοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει σε μια “φονικότερη και πιο καταστροφική φάση” με περισσότερους από 1000 αμάχους να έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Ταλιμπάν.

“Μια οργάνωση που θα ήταν ειλικρινά δεσμευμένη σε μια διευθέτηση έπειτα από διαπραγμάτευση δεν θα διακινδύνευε τόσες πολλές απώλειες αμάχων, διότι θα καταλάβαινε ότι η διαδικασία της συμφιλίωσης θα ήταν πιο απαιτητική, όσο περισσότερο αιματοκύλισμα υπήρχε”, δήλωσε η Ντέμπορα Λάιονς.

Οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει την εκστρατεία τους εναντίον της κυβέρνησης, που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, από τον Απρίλιο, καθώς οι ξένες δυνάμεις ολοκληρώνουν την απόσυρσή τους έπειτα από 20 χρόνια πολέμου. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν μια επαρχιακή πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και δολοφόνησαν τον επικεφαλής της υπηρεσίας Ενημέρωσης της κυβέρνησης στην Καμπούλ σήμερα.

“Πρόκειται τώρα για έναν διαφορετικό είδος πολέμου, που θυμίζει τη Συρία, προσφάτως, το Σεράγεβο, στο κοντινό παρελθόν”, σημείωσε η Λάιονς.

“Το να επιτίθεται κανείς εναντίον αστικών περιοχών, το κάνει για να επιφέρει σκόπιμα τεράστιο κακό και να προκαλέσει μαζικές απώλειες αμάχων. Εντούτοις, η απειλή μεγάλων αστικών περιοχών φαίνεται πως αποτελεί στρατηγική απόφαση των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί το πιθανό μακελειό που θα επακολουθήσει”, τόνισε η ίδια.

Ο ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ Τζέφρι Ντελορέντις προέτρεψε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν την επίθεσή τους, να ακολουθήσουν μια διαδικασία πολιτικής διευθέτησης και να προστατεύσουν τις υποδομές και τους ανθρώπους του Αφγανιστάν.

“Οι Ταλιμπάν πρέπει να ακούσουν από τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα αποδεχθούμε μια στρατιωτική κατάληψη του Αφγανιστάν ή μια επιστροφή στο ισλαμικό εμιράτο των Ταλιμπάν”, είπε.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στα ΗΕ Γκουλάμ Ισακζάι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενεργήσει προκειμένου να “αποτρέψει μια καταστροφική κατάσταση”.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ