Κλοιός φωτιάς σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία – Νεκρός εθελοντής πυροσβέστης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:13

Δραματικές ώρες ζει η Ελλάδα, καθώς πολλαπλά είναι τα πύρινα μέτωπα που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία, ενώ ένας 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή μετά από τραυματισμό που υπέστη στο κεφάλι συνεπεία ατυχήματος.

Πιο ειδικά, στην Αττική η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη και στα τρία μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού προς Καπανδρίτι, αλλά και σε Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις.

Η φωτιά στο Κρυονέρι είχε φτάσει νωρίτερα σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών από την πλατεία του. Οι κάτοικοι έχουν ήδη εκκενώσει την περιοχή ενώ σημειώνονται συνεχώς εκρήξεις και νέες αναζωπυρώσεις. Για μία πολύ δύσκολη κατάσταση στην περιοχή Κρυονερίου και Αγίου Στεφάνου έκανε λόγο μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης. “Η κατάσταση είναι τραγική, είναι έκρυθμη. Η φωτιά είναι στα Κατηφόρια, κοντά στα σπίτια, υπάρχουν και εναέριες και επίγειες δυνάμεις που όμως δεν επαρκούν δυστυχώς για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Έχει πολύ δυνατό αέρα αυτήν ώρα”, δήλωσε.

Στους πρόποδες του Αγίου Στεφάνου έχει φτάσει επίσης φωτιά, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει και στον Οικισμό Ποντίων.  Με νέο μήνυμα του 112 εκκενώνονται οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων Αγίου Στεφάνου, καθώς η πυρκαγιά που απειλούσε το Καλέτζι Μαραθώνα κατευθύνεται προς τα εκεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει αναφορές στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένα άτομα στους παραπάνω οικισμούς που γίνεται τώρα επιχείρηση από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με το μήνυμα του 112 οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν προς Αθήνα μέσω λεωφόρου Θησέως και προς Κηφισιά.

Η φωτιά πέρασε την Εθνική δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας. Όπως ανέφερε, “δυστυχώς η φωτιά κατάφερε να  δημιουργήσει δίαυλο και να περάσει στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, και εκεί συναντάμε τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα”.

“Η μεγάλη προσπάθεια εντοπίζεται από την άλλη πλευρά της Εθνικής που δεν είχαμε τις προηγούμενες ώρες πρόβλημα σε Άγιο Στέφανο, Καλετζι, οικισμό Ποντίων, και από το ίδιο ύψος από την πλευρά του Κρυονερίου όπου έχουμε τις τελευταίες μέρες το σοβαρό πρόβλημα” τόνισε ο κ. Πέππας.   Έχουν αυξηθεί τα πτητικά μέσα, κάνουν ρίψεις και προς την περιοχή της Μαλακάσας (…) όπου δημιουργείται αντιπυρική ζώνη και γίνονται ρίψεις για να μην περάσει η φωτιά προς το χωριό της Μαλακάσας να κατέβει από τον ορεινό όγκο των Αφιδνών προς τα κάτω. “Οι άνεμοι δεν είναι πολύ ισχυροί αυτή τη στιγμή” πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Στις Αφίδνες επίσης η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς στις φλόγες παραδόθηκε νωρίτερα και εργοστάσιο που υπήρχε στην περιοχή. Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 11:30 σημειώθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις στις Αφίδνες σε επιχείρηση αλουμινίου, στον παράδρομο της εθνικής οδού στο ύψος των διοδίων. Η κατάσταση κρίθηκε άκρως επικίνδυνη και από το σημείο απομακρύνθηκαν μέχρι και οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Για πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών και πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, έκανε λόγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Καπανδρίτι. Όπως ανέφερε, βρίσκεται στα 30-40 μέτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, με φορά προς την Αθήνα καίγοντας δασική έκταση. “Εδώ που είμαι βλέπω να καίγεται δάσος αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση και πριν πιάσει τόσο δυνατός αέρας, θα έχουμε προβλήματα άλλα. Τα μέτωπα είναι πολλά, όχι μόνο ένα, έχω μετρήσει τουλάχιστον τέσσερα και κινδυνεύουν και οικισμοί”, τόνισε ο κ. Γιασημάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νεκρός κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας

Κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας που ήταν εθελοντής πυροσβέστης διακομίστηκε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, λόγω τραυματισμού στο κεφάλι ως συνέπεια ατυχήματος και, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, κατέληξε, παρά τις προσπάθειες των ιατρών.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο άνδρας ήταν συνεπιβάτης σε μοτοποδήλατο, το οποίο βρέθηκε μπροστά από ένα κρεμασμένο καλώδιο υψηλής τάσης. Ο οδηγός κατάφερε να σκύψει, ωστόσο ο άτυχος άνδρας δεν πρόλαβε να το αποφύγει και χτύπησε

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΚΑΤ: “Την 14:00 της σήμερον διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα”.

Νέο μήνυμα για εκκένωση Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου

Νέο μήνυμα, μέσω 112, για εκκένωση και πάλι του Καπανδριτίου και του Πολυδενδρίου εστάλη από την Πολιτική Προστασία λόγω των διαστάσεων που παίρνει η πυρκαγιά, η οποία έχει περάσει από τη νύχτα την Εθνική Οδό στο ύψος των Αφιδνών και κατευθύνεται προς Καπανδρίτι. Στο μήνυμα αναφέρεται: “αν βρίσκεται στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου”.

Μετά από Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι, εστάλη και δεύτερο μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, μέσω 112, το οποίο αναφέρει:” αν βρίσκεστε στη Μαλακάσα ή τον οικισμό Σφενδάλη εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό μέσω Λεωφόρου Αθηνών -Ωρωπού”.

Mήνυμα για εκκένωση σε Λίμνη Μαραθώνα και Καλέτζι

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν τώρα προς Γραμματικό. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα ή Καλέτζι Αττικής , εκκενώστε τώρα προς Γραμματικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Μήνυμα 112 για να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες και να μη διεισδύσουν καύτρες στα σπίτια

Νέο μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Καλάμου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Ωρωπού, Μίλεσι και Αγ. Αποστόλων να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Το μήνυμα αναφέρει: “Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Κάλαμο, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ωρωπό, Μίλεσι ή Αγ. Αποστόλους κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας”.

Κλοιός φωτιάς σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία - Νεκρός εθελοντής πυροσβέστης

αφίδνες1

Στα μέτωπα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί και οι 83 πυροσβέστες που έφτασαν τη νύχτα από τη Γαλλία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για βοήθεια που επέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς προβλέπονται άνεμοι από το μεσημέρι και ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή.

Εναέριες δυνάμεις καπανδρίτι

Κάηκαν σπίτια

Από το βράδυ της Πέμπτης ήδη είχαν καεί τα πρώτα σπίτια σε Κρυονέρι, Δροσοπηγή και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Η στιγμή που σημάδεψε τη χθεσινή νύχτα ήταν το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, με αποτέλεσμα να τεθούν στο επίκεντρο αρκετές ακόμη περιοχές, όπως οι Αφίδνες, ο Άγιος Στέφανος, το Πολυδένδρι, το Καπανδρίτη, το Πευκόφυτο κ.α. Ειδικότερα στις Αφίδνες, αρκετά είναι τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες.

κρυονέρι πυρκαγιά

κρυονερι σπιτι καμμένο

Εκκενώθηκε Γηροκομείο

Προληπτική εκκένωση του Γηροκομείου Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

“Στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε ως χώρα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από την Τρίτη 3 Αυγούστου σε πλήρη συντονισμό με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Πυροσβεστική, το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ και την Πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την εκκένωση δομών, όπως Γηροκομείων και Μονάδων Φροντίδας ατόμων με αναπηρία.

Σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου, ξεκίνησε στις 3:00 τα ξημερώματα προληπτική εκκένωση του Γηροκομείου Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο. Οι σαράντα δύο κατάκοιτοι από τους ενενήντα επτά συνολικά ωφελούμενους, μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ, στα νοσοκομεία Παμμακάριστος, ΕΛΠΙΣ και Αγ. Ελένη ενώ οι υπόλοιποι περιπατητικοί ωφελούμενοι μεταφέρθηκαν προληπτικά σε ξενοδοχεία και τις οικογένειές τους.

Την Τρίτη 3 Αυγούστου είχε επιχειρησιακά οργανωθεί εκκένωση του Γηροκομείου “ΕΠΑΥΛΙΣ” στις Αχαρνές, η οποία ευτυχώς δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί.

Όπως δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, “κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Είμαστε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και παρεμβαίνουμε για να διασφαλίσουμε τη ζωή και την υγεία όλων των συνανθρώπων μας και δη όσων δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους – των ηλικιωμένων και πλέον ευάλωτων”.