Η πυρκαγιά της Μάνης έφτασε στο Γύθειο που εκκενώνεται – “Πόλεμος” με τις φλόγες στη Μεσσηνία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά της Ανατολικής Μάνης. Εντολή εκκένωσης για Γύθειο και Μαυροβούνι. Εντολή για κατεύθυνση προς την Σκάλα Λακωνίας. Έχουν ήδη εκκενωθεί 15 οικισμοί του Δήμου ανατολικής Μάνης. Η φωτιά πέρασε μέσα από τα χωριά Σιδηρόκαστρο, Πολυάραβα, Καρβελάς.

Κάποια στιγμή ελέγχθηκε, ωστόσο, οι αναζωπυρώσεις, το δύσβατο στο ανάγλυφο της περιοχής, η καύσιμη ύλη, αλλά και οι ελάχιστες βοήθειες πυρόσβεσης απ’ τον αέρα, κράτησαν ενεργή τη φωτιά.

Στον Καρβελά στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού 2 αστυνομικών και 2 πυροσβεστών που εγκλωβίστηκαν προσωρινά στο χωριό.

Παράλληλα επιχείρηση απεγκλωβισμού 10 ατόμων από την παραλία Βαθύ Γυθείου με σκάφος του Λιμενικού, διεξήχθη την Παρασκευή το μεσημέρι.

“Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης”, ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως εξήγησε, “το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και έχει κλείσει ο περιφερειακός δρόμος Μαυροβουνίου- Γυθείου, στο ύψος του Μαυροβουνίου”, ενώ, σύμφωνα με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους περισσότερες από 10 κοινότητες.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της φωτιάς, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι “εκτός από τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου”.

Επίσης, είπε ότι “δημιουργήσαμε αντιπυρικές ζώνες στον κόμβο του Μαυροβουνίου και έχουμε καθαρίσει χωράφια”.

Από το πρωί ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις περιοχές Καστάνια και Καρυούπολη, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και στα δύο σημεία επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Έκλεισε η Εθνική Οδός στην Τσακώνα

Διεκόπη πλέον και η κυκλοφοριακή ροή οχημάτων που γινόταν μέχρι αυτή την ώρα στην παλαιά Εθνική Οδό Καλαμάτας-Τρίπολης. Παράλληλα, γίνεται έκκληση από τις Αστυνομικές αρχές να μην ξεκινούν οχήματα με σκοπό να διασχίσουν αυτά τα δύο ρεύματα διότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και τροχαίων ατυχημάτων, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, από την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 και μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας, ως ακολούθως:
– μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 198,6 (Ανισόπεδος Κόμβος Παραδεισίων) και 210,6 (Ανισόπεδος Κόμβος Τσακώνας) του Νέου Αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη.
– μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 45 (στο ύψος Τ.Κ. Παραδεισίων του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας) και 59 (στο ύψος του κόμβου Τσακώνας) της Παλαιά Εθνικής Οδού Τρίπολης – Καλαμάτας.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

– Οχήματα οδικής βοήθειας.
– Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
– Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
– Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Πόλεμος στη Μεσσηνία

Για τέταρτη μέρα οι φλόγες έκαιγαν τη Μεσσηνία χθες, με σημαντικότερο και πιο επικίνδυνο μέτωπο αυτό στην Άνω Μεσσηνία, όπου σπίτια παραδόθηκαν στη φωτιά.

Βασιλίτσι – Λειβαδάκια

Υπό έλεγχο μπορεί να θεωρηθεί η μεγάλη φωτιά που έκαψε πάνω από 2.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, σπίτια, αλλά και ζώα, στην περιοχή του Βασιλιτσίου και στα Λειβαδάκια. Μία μικρή αναζωπύρωση σε περιοχή περιοχή άνωθεν της παραλίας Μεμί, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα σήμερα το πρωί.

Σχετικά με την φωτιά στην ‘Ανθεια Καλαμάτας, ο Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε ότι “περιορίστηκε χάρις και στην επέμβαση των πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει ο δήμος”.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι “ήταν σημαντική η συμβολή των πολιτών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίοι βοήθησαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στα μέτωπα στις κοινότητες Καρνάσι και ‘Ανθεια, μεταφέροντας νερό με τα αγροτικά τους μηχανήματα”.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Άνθεια

Μια δύσκολη νύχτα ήταν η χθεσινή για τους κατοίκους της Άνθειας αφού η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ελληνικά ήταν κοντά στο χωριό. Στο σημείο επιχειρούν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής που “δουλεύουν” με τη φωτιά μέχρι αυτή να σβήσει εντελώς. Να σημειωθεί ότι δεν έχει ενεργό μέτωπο.

Βλαχόπουλο

Εν τω μεταξύ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη φωτιά της Ανατολικής Μάνης. Πρόκειται για την πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου 2021.

Κάποια στιγμή η εικόνα της ήταν καλύτερη και έδειχνε να ελέγχεται, ωστόσο, οι αναζωπυρώσεις, το δύσβατο στο ανάγλυφο της περιοχής, η καύσιμη ύλη, αλλά και οι ελάχιστες βοήθειες πυρόσβεσης απ’ τον αέρα, κράτησαν ενεργή τη φωτιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι “η φωτιά καίει μέσα σε δύσβατο σημείο, όπου υπάρχει συμπαγές δάσος, ενώ εκεί κοντά βρίσκονται οι κοινότητες Κρεμμύδια και Χατζή.”

Επίσης χθες, κατά τη διάρκεια της μέρας, εκκενώθηκαν η Άνω και η Κάτω Μέλπεια, το Παραπούγκι, ενώ ανάλογα με την πορεία του ανέμου οι επικεφαλής που συντόνιζαν έπαιρναν αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία στοιχεία που είχαμε για τη συγκεκριμένη φωτιά χθες το βράδυ, που είχε συνεχώς αναζωπυρώσεις, ήταν ότι κατευθύνεται προς την πλευρά της Αρκαδίας.

Με πληροφορίες EΡΤ, tharrosnews