Φωτιά στην Ηλεία – Σοβαρές αναζωπυρώσεις σε δύο μέτωπα – Μια ανάσα από τα σπίτια οι φλόγες

Φουντώνουν ξανά οι φλόγες, στην Ηλεία, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Αυτή την ώρα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στο Λάλα της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και στα χωριά Κολίρι και Λαμπέτι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα.

Μάλιστα σημειώθηκαν σοβαρές αναζωπυρώσεις σε δύο μέτωπα το Κολίρι και το Λαμπέτι, έξω από τον Πύργο.

Οι άνεμοι δείχνουν σιγά-σιγά να ενισχύονται και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση ακόμα κι εκεί που οι φλόγες είχαν παρουσιάσει ύφεση.

Σύμφωνα με το patrisnews.com, οι φλόγες επίσης πλησιάζουν και τον οικισμό Ροζέικα στον Αμπελώνα ενώ στο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας είναι κοντά στον οικισμό της Νεμούτας και με πορεία να περάσει στο Νομό Αρκαδίας

Μια ανάσα από τα σπίτια οι φλόγες

Η φωτιά στο Κολίρι, έχει ξαναφουντώσει με τη βοήθεια του άνεμου και  οι φλόγες που αυξάνουν το μέγεθος τους αρχίζουν να πλησιάζουν απειλητικά τα  πρώτα σπίτια του χωριού.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης, η πυροσβεστική έδωσε νέα εντολή για την προληπτική εκκένωση 10 κοινοτήτων.

Πρόκειται για τις κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα. Από χθες, έχουν εκκενωθεί 29 περιοχές, η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.
Οι εκκενώσεις έγιναν μετ’ εμποδίων.

Πολλές φορές κάτοικοι αρνούνταν κατηγορηματικά να φύγουν από τα σπίτια τους, ενώ στις κοινότητες Λάσδικα και Κλαδέος, η πυροσβεστική χρειάστηκε τη συνδρομή της αστυνομίας. Έγκαιρα εκκενώθηκε και κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.

Οι φλόγες κινούνται απειλητικά προς Αρκαδία

Στο μέτωπο της Αρχαίας Ολύμπιας η φωτιά κατευθύνεται προς τον οικισμό της Νεμούτας και με πορεία να περάσει στο Νομό Αρκαδίας

Δεκάδες κάτοικοι από τα χωριά των δήμων Πύργου και Ολυμπίας χρειάστηκε να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος, καθώς ο βασικός στόχος είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή.

Πολίτες ξαγρύπνησαν με τον φόβο, την ανασφάλεια, αλλά και την απόγνωση να τους κυριεύει.    

 Στις φλόγες ο Λάλας

Αδιανόητες είναι και οι εικόνες από τον Λάλα, όπως μπορείτε να δείτε στα παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχες μέσα στο χωριό, σε μια πύρινη «κόλαση».   

Υπεράνθρωπη προσπάθεια

Εκτός από τα εναέρια μέσα, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν ο στρατός, η αστυνομία, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Καθηλωμένο το Erickson

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ilialive.gr, σε οικοπεδικό χώρο δίπλα στην Ε.Ο.  Πύργου – Πατρών παραμένει καθηλωμένο, από χθες το απόγευμα, το ένα από τα ελικόπτερα Erickson, που επιχειρούσε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Κολίρι.

Το τεχνικό συνεργείο της εταιρείας, έως αργά το βράδυ και τώρα από νωρίς το πρωί, εργάζεται ασταμάτητα προκειμένου να αποκαταστήσει τη βλάβη που έχει παρουσιαστεί .

Όλοι ελπίζουν το πορτοκαλί «θηρίο» να είναι σύντομα ετοιμοπόλεμο καθώς η μέρα και οι συνθήκες, δεν αφήνουν περιθώρια για απώλειες σε μέσα.