Λίβανος – Ένα χρόνο μετά τη φονική έκρηξη ένα στα τρία παιδιά έχουν ψυχολογικά προβλήματα

Ο Λίβανος συνεχίζει να ζει κάτω από την «σκιά» της φονικής έκρηξης. Πιο συγκεκριμένα, ένα χρόνο μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού μία οικογένεια στις τρεις στον Λίβανο έχει παιδιά που παρουσιάζουν ακόμη ενδείξεις ψυχολογικού τραύματος, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

«Μία οικογένεια στις τρεις (34%) έχει παιδιά που παρουσιάζουν ακόμη ενδείξεις ψυχολογικού στρες», ανέφερε η Unicef, η οποία διεξήγαγε έρευνα τον Ιούλιο σε 1.200 οικογένειες. «Μεταξύ των ενηλίκων το ποσοστό φτάνει σχεδόν τον έναν στους δύο (45,6%)», πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ στην έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν από την πρώτη επέτειο από τη φονική έκρηξη.

Η τραγωδία σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου του 2020, με περισσότερους από 200 ανθρώπους να σκοτώνονται από την ισχυρή έκρηξη και τουλάχιστον 6.500 άλλους να τραυματίζονται. Ολόκληρες συνοικίες της Βηρυτού ισοπεδώθηκαν. Μεταξύ των νεκρών ήταν έξι παιδιά, ενώ άλλα 1.000 τραυματίστηκαν.

Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ο Λίβανος ήρθε επίσης αντιμέτωπος με την πανδημία του κοροναϊού και μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει μία από τις χειρότερες παγκοσμίως από το 1850. 

Λίβανος: Η πανδημία χειροτερεύει την κατάσταση

«Ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν, η ζωή των παιδιών εξακολουθεί να επηρεάζεται βαθιά», δήλωσε η Γιούκιε Μόκουο, εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο. «Οι οικογένειες αυτές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της έκρηξης που σημειώθηκε τη χειρότερη στιγμή: εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης και μιας μεγάλης πανδημίας», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο η Unicef είχε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι σχεδόν όλες οι οικογένειες του Λιβάνου που ζήτησαν βοήθεια μετά την έκρηξη εξακολουθούν να έχουν ανάγκη στήριξης, κυρίως σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα.

Πολλοί άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της έκρηξης παραμένουν άνεργοι, σύμφωνα με τη Unicef, την ώρα που ο Λίβανος βυθίζεται στη φτώχεια, με έναν πληθωρισμό που καλπάζει και ελλείψεις κάθε είδους. «Η ζωή των παιδιών κινδυνεύει την ώρα που η επιδεινούμενη κρίση καθιστά τις περισσότερες οικογένειες ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις βασικές τους ανάγκες», προειδοποίησε η Μόκουο.

Αποκαλυπτική έκθεση του Human Rights Watch

Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα αναφέρει πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ορισμένοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι γνώριζαν και δέχθηκαν σιωπηλά τους θανάσιμους κινδύνους από τη νιτρική αμμωνία που είχε αποθηκευθεί στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από τη φονική έκρηξη εκεί στις 4 Αυγούστου 2020.

Η έκρηξη, που προκλήθηκε από τα χημικά που ήταν αποθηκευμένα χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας επί χρόνια στο λιμάνι, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων, τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων και κατέστρεψε τμήματα της λιβανικής πρωτεύουσας. 

Τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη έκθεση – Ποιους «καίει»

Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνει περισσότερες από 700 σελίδες ευρημάτων και εγγράφων. Η έρευνα αναφέρει επίσης πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως διάφορες λιβανικές αρχές επέδειξαν εγκληματική αμέλεια, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Λιβάνου.

Η HRW στηρίχθηκε για την έρευνά της σε επίσημα έγγραφα και σε διάφορες συνεντεύξεις με ανώτατους αξιωματούχους περιλαμβανομένου του προέδρου, του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και του επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας της χώρας.

Η έκθεση αναφέρεται σε γεγονότα από το 2014 και στο εξής μετά την άφιξη του φορτίου στο λιμάνι της Βηρυτού και εντοπίζει επανειλημμένες προειδοποιήσεις κινδύνου από διάφορα επίσημα σώματα.

«Ισχυρά στοιχεία δείχνουν πως ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν προβλέψει τον θάνατο που θα μπορούσε να προκύψει από την παρουσία της νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι και είχαν αποδεχθεί σιωπηλά τον κίνδυνο να υπάρξουν θάνατοι», αναφέρει η έκθεση.

Κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να δώσει εντολή για να διεξαχθεί έρευνα για την έκρηξη και τις ξένες κυβερνήσεις να επιβάλουν κυρώσεις σε αξιωματούχους για μη τήρηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για διαφορά.

Έχει βαλτώσει η λιβανική έρευνα

Λιβανική έρευνα για την έκρηξη, με επικεφαλής τον δικαστή Τάρεκ Μπίταρ, έχει βαλτώσει. Πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ασφαλείας δεν έχουν ακόμη δώσει καταθέσεις και αιτήματα για άρση της ασυλίας τους έχουν παρεμποδιστεί.

Η έκθεση της HRW ανέφερε πως ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Χάσαν Ντίαμπ, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας Τόνι Σαλίμπα και άλλοι πρώην υπουργοί τους οποίους θέλει να ανακρίνει ο δικαστής Μπίταρ, απέτυχαν να αναλάβουν δράση για την προστασία του ευρύτερου κοινού παρότι είχαν ενημερωθεί για τους κινδύνους.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι ζήτησε σχόλια για τα ευρήματα της έρευνας από τον Αούν, τον Ντίαμπ και τον Σαλίμπα. Το προεδρικό μέγαρο δεν έδωσε κανένα σχόλιο. Προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση από τον Ντίαμπ και τον Σαλίμπα.

Ο Αούν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμος να καταθέσει και πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο είχε σταλεί περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έκρηξη, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είχαν προειδοποιηθεί για τον κίνδυνο που έθεταν για την ασφάλεια τα χημικά που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι και πως αυτά θα μπορούσαν να καταστρέψουν την πρωτεύουσα.