ΑΧΑΪΑ: Άμεση κινητοποίηση κυβερνητικού κλιμακίου για τις φωτιές σε Ζήρια και Πάτρα – Πρώτα μέτρα ανακοινώνει ο Πέτσας


Tην  επίσπευση των διαδικασιών ανακούφισης των πληγέντων από τη φωτιά σε Αιγιάλεια,  Πάτρα και Ερύμανθο και την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και υποδομές θα ανακοινώσει σήμερα στην Πάτρα κυβερνητικό κλιμάκιο.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, δημάρχων της περιοχής και υπηρεσιακών παραγόντων, θα γίνει η απαραίτητη προεργασία για τον συντονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα υπουργεία, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι και να σταλούν τα απαραίτητα έγγραφα στα υπουργεία, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων.
Αμέσως μετά την αποστολή των τεχνικών δελτίων από τους δήμους, προβλέπεται η καταβολή από το υπουργείο Εσωτερικών, χρηματικού ποσού 600 ευρώ στους πληγέντες που προβλέπεται για την άμεση ανακούφιση και τις πρώτες βιοτικές ανάγκες όσων επλήγησαν από τη φωτιά και έως 6 χιλιάδες ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής.
Το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει τη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές, όπως γέφυρες, προκειμένου να ξεκινήσουν το δυνατόν συντομότερα τα έργα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αποφευχθούν νέες καταστροφές τον χειμώνα.
Μέσω του ΕΛΓΑ θα γίνει η καταγραφή των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και θα δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.