ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Συντονισμένες ενέργειες αποκατάστασης πληγέντων από την πυρκαγιά – Ξεκίνησε η καταγραφή και αντιμετώπιση αναγκών

 

Σύσκεψη εργασίας είχε το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, με τον βουλευτή Αχαΐας κ. Ιάσωνα Φωτήλα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν επί τάπητος οι σχεδιασμοί του Δήμου για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών της Δυτικής Αιγιάλειας αλλά και της αποκατάστασης των ζημιών με άμεσο και βέλτιστο τρόπο. Ο βουλευτής κατέγραψε τα αιτήματα και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και στήριξή του, με παρεμβάσεις του όπου χρειαστεί. Ανάλογη συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τη βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κα Σία Αναγνωστοπούλου.
Οι συσκέψεις εργασίας και συντονισμού συνεχίζονται καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, με την παρουσία αντιδημάρχων, διευθυντών υπηρεσιών και υπηρεσιακών παραγόντων, παρουσία και του Γ.Γ. του Δήμου, προκειμένου να καταρτιστεί ένα συνολικό σχέδιο δράσης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων συμπολιτών και η αποκατάσταση των ζημιών από την μεγάλη πυρκαγιά της 31/07/2021 που έπληξε την Δυτική Αιγιάλεια.

Μεταξύ άλλων:
• Συγκροτήθηκε με απόφαση Δημάρχου Τριμελής Επιτροπή, με αντικείμενο την παραλαβή αιτημάτων και την καταγραφή προβλημάτων που λειτουργεί από σήμερα Δευτέρα στο Κοινοτικό Γραφείο της Ζήριας, προκειμένου σε πρώτη φάση να χορηγηθεί το επίδομα των πρώτων βιοτικών αναγκών στο κάθε νοικοκυριό του οποίου η κατοικία έχει πληγεί από την πυρκαγιά. Η Επιτροπή λειτουργεί ήδη από τη Δευτέρα το απόγευμα από ώρα 19:00 έως 22:00, ενώ από την Τρίτη το πρωί θα λειτουργεί καθημερινά από τις 07:00 έως 15:00.
• Συγκροτήθηκε Κλιμάκιο καταγραφής του απολεσθέντος ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, καθώς και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και την κάλυψη αναγκών σε ζωοτροφές κλπ. σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.
• Συγκροτήθηκε Κλιμάκιο Μηχανικών του Δήμου προς συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) για την αποκατάσταση και βελτίωση των Υποδομών.

Αποφασίστηκε:

• Έλεγχος λειτουργίας και τοποθέτηση επιπλέον πυροφυλακίων
• Έλεγχος δεξαμενών – άρδευσης
• Διάνοιξη και διαπλατύνσεις σε αστική και αγροτική οδοποιία
• Διάνοιξη οδών σε αιγιαλό και παραλία
• Καθαρισμός χειμάρρων
• Οδοφωτισμός
• Υπογειοποίηση γεφυρών

Τονίζεται πως ο Δήμος Αιγιαλείας, πέραν της φροντίδας των άμεσων αναγκών και των σχεδιασμών για την επόμενη ημέρα, ζητά από την πολιτεία να κηρυχθούν πυρόπληκτες οι Δημοτικές Ενότητες Ερινεού και Συμπολιτείας ως ενιαίας γεωγραφικής περιοχής, καθώς και να χαρακτηριστούν αναδασωτέες οι καμένες δασικές εκτάσεις.
Οι συσκέψεις εργασίας και συντονισμού συνεχίζονται καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από το μεσημέρι του Σαββάτου που ξέσπασε η πυρκαγιά, ο Δήμος και τα στελέχη των υπηρεσιών του βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, καλύπτοντας μεταξύ άλλων:
• ανάγκες πυρόσβεσης με υδροφόρες,
• ανάγκες αναχαίτισης της φωτιάς με μηχανήματα έργου,
• εξασφάλιση απομάκρυνσης, μεταφοράς και προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών που κινδύνευαν από την πυρκαγιά,
• τη σίτιση και φιλοξενία των ομάδων πυρόσβεσης, των εθελοντών και των πολιτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της εκκένωσης των κοινοτήτων, διανέμοντας πάνω από 700 μερίδες φαγητού καθημερινά.
Μεγάλη είναι και η συνεισφορά της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, γι’αυτό και ο δήμαρχος εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο.