Ένα “καυτό” φθινόπωρο για Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Της Νίκης Ζορμπά

Είτε μετά πρόωρων καλπών είτε χωρίς, στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται για “καυτό” φθινόπωρο.

Εν αρχή ην ο δικός τους προγραμματισμός, καθώς από τις πολιτικές εξελίξεις θα κριθεί εν πολλοίς (ο άλλος παράγοντας είναι η πορεία της πανδημίας) εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει εντός του φθινοπώρου το περιώνυμο συνέδριό του, αφού ωσαύτως αποφασίστηκε στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Το συνέδριο

Κομματική διαδικασία η οποία σε καμία περίπτωση δεν θύμισε πολιτικά πρόβα τζενεράλε τού –εν εκκρεμότητα− συνεδρίου του μεν (χαμηλοί τόνοι, συσπειρωτικό μήνυμα), αλλά αποτέλεσε σίγουρα γενική πρόβα σε διαδικαστικό επίπεδο. Το “ψηφιακό άλμα”, το οποίο περηφανεύεται το κόμμα ότι κατάφερε, αφού όλη η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, είναι μια παρακαταθήκη για το εάν χρειαστεί και το συνέδριο να πραγματοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο.

Από την περίοδο, άλλωστε, που υπήρχαν ενστάσεις για τη διεξαγωγή ψηφιακού συνεδρίου από τους πρώην “53” και κομματικούς, νυν “Ομπρέλα”, έχει κυλήσει πολύ νερό στις τηλε-κομματικές διαδικασίες, οπότε έχουν εκλείψει σε μεγάλο βαθμό οι λόγοι που οδηγούσαν τους εξ ευωνύμων του Αλέξη Τσίπρα σε κατηγορηματική άρνηση.

Αντιθέτως, ως έχει επισημάνει σε προηγούμενο φύλλο του το “Κ”, υπάρχει μια σχετική καχυποψία σε μερίδα της “εσωκομματικής αντιπολίτευσης” πως οι “προεδρικοί” δεν επιθυμούν την άμεση πραγματοποίησή του. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχει επανειλημμένως και απευθυνόμενος στο εσωκομματικό ακροατήριο αναφερθεί στην ανάγκη να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα που προκλήθηκε ένεκα πανδημίας.

Από κει και πέρα, το στοίχημα για το κόμμα θα είναι να μη βυθιστεί ξανά σε εσωστρέφεια, αφού “κλεφτοπόλεμος” ναι μεν έχει σταματήσει μεταξύ των στρατοπέδων να υφίσταται, αλλά οι διαφορετικές αντιλήψεις για κρίσιμα ζητήματα και φυσιογνωμίας και στρατηγικών επιλογών δεν επιτρέπουν την ομογενοποίηση σε απόψεις. Προς ώρας έχει επιτευχθεί μόνο μια εύθραυστη (;) εκεχειρία.

Προσδοκίες

Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ήδη “ακονίζουν” τα ξίφη τους για σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση το φθινόπωρο. Εκτιμούν, εξάλλου, ότι “η φθορά, που ήδη είναι εμφανής” για την κυβερνητική παράταξη, άμα τη επιστροφή στη μετακαλοκαιρινή πραγματικότητα “θα είναι ραγδαία, με πολύ σημαντικές επιβαρύνσεις για την κοινωνική πλειοψηφία”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Είναι η ίδια ανάγνωση που φέρει το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα να “ποντάρει” σε αυξημένη κοινωνική δυσαρέσκεια με άξονα τη “ματαίωση” των προσδοκιών, με την οποία, σύμφωνα με τους ίδιους τους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, θα έρθουν αντιμέτωποι και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.

Εξού και στο επιτελείο Τσίπρα σπουδαιολογούν τις συνέπειες, υπό το πρίσμα ότι θα λειτουργήσουν σωρευτικά σε βάρος της Ν.Δ., από την εφαρμογή της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ, “την εφαρμογή του πτωχευτικού για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την εφαρμογή του εργασιακού με ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας και απολύσεις, περαιτέρω παύση ισχύος έστω και των ανεπαρκών μέτρων στήριξης για την πανδημία, χαμηλές πτήσεις τουριστικής σεζόν από τις παλινωδίες που έφεραν το τέταρτο κύμα πανδημίας στην καρδιά της σεζόν, λήξη και των εξαιρετικά μειωμένων εποχικών προσλήψεων της τουριστικής σεζόν”, όπως τις ιεραρχούν οι ίδιες πηγές, μιλώντας για “βαθιά αντικοινωνική πολιτική”.

Προσδοκούν πλέον εμφανώς και απερίφραστα να καταγραφεί ως “διάψευση” των προεκλογικών προταγμάτων της Ν.Δ. η πολιτική της σε εργασία, φορολογία και ασφάλεια-εγκληματικότητα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να το “κοινωνεί” αυτό σε επίπεδο συνθήματος και δημόσια, στις τελευταίες παρεμβάσεις του, με μότο πως το βασικό τρίπτυχο με το οποίο εξελέγη πρωθυπουργός (απασχόληση, μείωση φόρων, ασφάλεια) “διαψεύδεται” απολύτως.

Τα “16 δισ.”

Ήδη από τις αρχές Ιουλίου, οπότε και πραγματοποίησε ομιλία στον Economist, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει αντιπολιτευτικό αφήγημα για την οικονομία. Για την ακρίβεια, δεν το “άλλαξε”, αλλά το αναπροσάρμοσε στις “προβλέψεις” του, επί τα χείρω.

Από την παραδοχή του, λίγο καιρό πριν, πως δεν “φοβάται επιστροφή σε νέα μνημόνια, από το βήμα του Economist, προϊδέασε για το πού θα στραφούν τα αντιπολιτευτικά του “πυρά” στο επίπεδο της οικονομίας, επιδιώκοντας να αποδομήσει συλλήβδην το κυβερνητικό οικονομικό αφήγημα για Ταμείο Ανάκαμψης και δημοσιονομικά, ισχυριζόμενος ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει δημοσιονομική προσαρμογή 16 δισ. έως το 2023.

“Το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγο καιρό προβλέπει ότι το 2021 θα έχουμε έλλειμμα της τάξης του 7% και το 2023 θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%. Για όσους μπορούν στοιχειωδώς να μετρήσουν τι σημαίνει αυτό, πρόκειται για δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια. Εννιά μονάδες ισοδυναμούν με 16 δισ.”, είναι η ανάλυσή του, όπως την περιέγραψε επακριβώς ο ίδιος.

Αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα, και ευλόγως, είναι η υποχώρηση του “αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου”, που ταλανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σαφές αποτύπωμα πολιτικό τε και δημοσκοπικό. Στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για τον “διεμβολισμό” του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και σχολιάζουν δε ότι: “Ο Ιούλιος επιβεβαίωσε πως τόσο σε πολιτικό όσο κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο δημιουργείται πλέον ένα σαφές αντικυβερνητικό μέτωπο, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί μάταια να νεκραναστήσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που την έφερε στην εξουσία”, επικαλούμενοι την τελευταία μέτρηση της MRB, και ιδιαίτερα το εύρημα που δείχνει αποδυνάμωση του “φόβου επαναφοράς” του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.