Γερμανικός Τύπος: Καύσωνας αλά 1987 στην Ελλάδα; Πυρκαγιές στην Τουρκία

«Πυρκαγιές και ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο» γράφει η ιστοσελίδα tagesschau.de αναφερόμενη στο κύμα ακραίων καιρικών φαινομένων αυτές τις μέρες στην περιοχή. «Ορισμένοι τουριστικοί προορισμοί στον νότο παλεύουν με τον ακραίο καύσωνα, την ξηρασία και τις φωτιές. Κυρίως πλήττονται η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα». Αυτές τις μέρες στην Τουρκία μαίνονται πολυάριθμες πυρκαγιές σε πολλές και διαφορετικές εστίες, «κάποιοι κάνουν λόγο για 63 άλλοι για 71 περιοχές», αναφέρει η ιστοσελίδα, ενώ δική της μάχη με τις φλόγες δίνει και η Ιταλία, κυρίως η Σαρδηνία και η Σικελία.

«Στην Ελλάδα το κύμα καύσωνα που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας φτάνει στην κορύφωσή του. Το Σαββατοκύριακο αναμένονται θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο καύσωνας αναμένεται να είναι πιο ακραίος. Μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ακόμη και 45 βαθμούς».

Όπως το καλοκαίρι του 1987;

Στο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ελλάδα αναφέρεται και ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Redaktionsnetzwerk Deutschland: «39 βαθμοί στην Κέρκυρα, 40 στην Αθήνα, 41 στην Καρδίτσα: Την Παρασκευή, ο καύσωνας κυρίευσε την Ελλάδα. Και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί (…) Οι μετεωρολόγοι ανέμεναν αρχικά ότι το κύμα καύσωνα θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο φτάνοντας και τους 44 βαθμούς. Τώρα αναμένουν ότι οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν αυξάνονται τη Δευτέρα και την Τρίτη. Στη Λάρισα, το Άργος και την Καλαμάτα οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αγγίξουν τους 46 βαθμούς». Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ «η ελληνική υπηρεσία πολιτικής προστασίας κάλεσε κατοίκους και τουρίστες να αποφύγουν την ηλιοθεραπεία και τα υπαίθρια αθλήματα, να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων και να απέχουν από το αλκοόλ.»

Κλείνοντας το RND παρατηρεί: «Η Ελλάδα γνώρισε το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ 25 Ιουλίου με 7 Αυγούστου του 1998. Το πιο θανατηφόρο όμως κύμα καύσωνα μέχρι σήμερα ήταν το καλοκαίρι του 1987 με θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 44 βαθμούς. Τότε σχεδόν 1.500 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα».
Πηγή: DW – Δήμητρα Κυρανούδη