Μετάλλαξη Δέλτα – CDC: Μεταδίδεται πιο εύκολα από την ανεμοβλογιά και τη γρίπη

«Η μετάλλαξη Δέλτα άλλαξε τον πόλεμο κατά του κορονοϊού» αναφέρει εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που φέρνει στη δημοσιότητα η Washington Post και το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά το πόσο επικίνδυνο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος, καθώς, «μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη του 1918 και την ανεμοβλογιά» σε εμβολιασμένους και μη.

Κάθε κρούσμα που φέρει το στέλεχος Δέλτα μεταδίδει τον ιό σε 8 με 9 άτομα κατά μέσο όρο. Συγκριτικά, πέρυσι κάθε κρούσμα COVID-19 μετέδιδε τον ιό σε δύο άτομα κατά μέσο όρο και έτσι ο η παραλλαγή του κορονοϊού μοιάζει περισσότερο με κοινό κρυολόγημα ως προς τη μεταδοτικότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, που παρουσίασε το αμερικανικό δίκτυο CNN αν και οι περισσότερες νέες μολύνσεις εξακολουθούν να εμφανίζονται μεταξύ των μη εμβολιασμένων ανθρώπων, το CDC εκτιμά ότι 35.000 πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί – σε περισσότερα από 162 εκατομμύρια – μπορεί να μολυνθούν με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού κάθε εβδομάδα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, το οποίο αποδίδεται -κυρίως- στην επικράτηση του στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, που είναι ικανό να προκαλέσει λοίμωξη ακόμα και σε πλήρως εμβολιασθέντες. Υπολογίζεται ότι το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται για μία αύξηση της τάξης του 300% στα νέα κρούσματα COVID-19 από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Λος Άντζελες το ποσοστό των λοιμώξεων COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένους ήταν 2% τον Μάρτιο, 5% τον Απρίλιο, 11% τον Μάιο και έφτασε το 20% τον Ιούνιο του 2021.

Τα δεδομένα από το «ξέσπασμα» της 4ης Ιουλίου στο Cape Cod, στη Μασαχουσέτη, φαίνεται ότι οδήγησαν τη διευθύντρια του CDC, δρ. Ροσέλ Βαλένσκι, αυτή την εβδομάδα να συστήσει στους πλήρως εμβολιασμένους να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους εάν ζουν σε περιοχές όπου η εξάπλωση του ιού είναι επί του παρόντος υψηλή, σημειώνεται.

Τα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα είχαν σχεδόν την ίδια ποσότητα ιού που ανακτήθηκε από δείγματα δοκιμών, υποδεικνύοντας ότι τα εμβολιασμένα άτομα είναι εξίσου μεταδοτικά με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί όσον αφορά την παραλλαγή Δέλτα.

Ωστόσο η διαφορά είναι, όπως τονίζεται, ότι τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν με τον κορονοϊό είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα ιού, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν λιγότερο μεταδοτικά, κάτι το οποίο στο μέλλον μπορεί να αλλάξει εξαιτίας της παραλλαγής.

Ανέφερε επίσης ότι εκτός από το ότι είναι πιο μεταδοτική, η παραλλαγή Δέλτα αυξάνει και τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.

Σύμφωνα με την ίδια όλοι στα σχολεία -δάσκαλοι, μαθητές, επισκέπτες- πρέπει να φοράνε μάσκα σε κάθε περίπτωση. «Είναι ακραία τα μέτρα που χρειάζεται να πάρουμε, για να ελέγξουμε την κατάσταση» δήλωσε στο CNN.

Συνιστά επίσης στη διοίκηση του Οργανισμού να ενισχύσει τις επικοινωνιακή προβολή των εμβολίων έτσι ώστε το κοινό να καταλάβει ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και σοβαρών ασθενειών.

Η Βαλένσκι αναφέρει ότι η νέα οδηγία του CDC δίνει ένα μήνυμα ακόμα και στους εμβολιασμένους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορούν δυνητικά να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε άλλους.

Βεβαίως, τονίζει ότι η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε οι απώλειες από το νέο πανδημικό κύμα του κορονοϊού να είναι όσο το δυνατό λιγότερες.

Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο συνεχίζει να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου κατά δέκα φορές και τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά τρεις φορές.