Κορωνοϊός: Αύξηση πραγματικού αριθμού κρουσμάτων στην Αγγλία καταδεικνύουν νέα στατιστικά στοιχεία

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Πάνω από 856 χιλιάδες κάτοικοι της Αγγλίας υπολογίζεται ότι ήταν φορείς του κορωνοϊού κατά την εβδομάδα έως τις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Πρόκειται για αναλογία ενός φορέα ανά 65 κατοίκους, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον έναν φορέα ανά 75 κατοίκους της προηγούμενης εβδομάδας.

Αντίστοιχες αυξήσεις φορέων κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ουαλία (ένας φορέας ανά 160 κατοίκους) και στη Βόρεια Ιρλανδία (ένας στους 65) ενώ μείωση σημειώθηκε στη Σκωτία (ένας στους 110).

Τα στοιχεία αυτά, που βασίζονται σε δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους για λογαριασμό του ONS, θεωρούνται από πολλούς η ακριβέστερη αποτύπωση της διασποράς του ιού στη χώρα.

Έρχονται δε σε αντίθεση με τα επίσημα καθημερινά στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων που τις προηγούμενες ημέρες μειωνόταν σημαντικά.

Μια πρώτη ερμηνεία για την αναντιστοιχία μεταξύ των στοιχείων είναι πως τα καθημερινά αναφερόμενα κρούσματα από την κυβέρνηση έχουν μειωθεί διότι πλέον οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν πραγματοποιούν δύο τεστ την εβδομάδα όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Παρόλα αυτά, ακόμα και το ONS επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής μείωσης του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων στην Αγγλία.

Το ONS βρήκε ότι τα υψηλότερα ποσοστά φορέων ανά ηλικιακή ομάδα εντοπίζονται στις πιο μικρές ηλικίες και τα λιγότερα στους άνω των 70. Οι νοσηλείες στις ηλικίες 15-24, δηλαδή σε ηλικίες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα πλήρως, είναι στο υψηλότερο ποσοστό που έχει αναφερθεί από την αρχή της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του κορωνοϊού στην Αγγλία μειώθηκε ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα σε 1,1-1,4 από 1,2-1,4.