Wall Street: Άνοδος 150 μονάδων για Dow με φόντο τα στοιχεία για ΑΕΠ – ανεργία

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία που έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5% το β΄ τρίμηνο, αλλά και τη μείωση των αρχικών αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία κινήθηκε με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού, αν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου σε ετησιοποιημένη βάση, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 8,4% σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του α’ τριμήνου, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 6,3%.

Παράλληλα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 24.000 στις 400.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου, σε μια ενθαρρυντική ένδειξη ότι η οικονομία αντέχει τους κλυδωνισμούς που έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν ωστόσο τις αιτήσεις στις 380.000.

Τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει η αμερικανική οικονομία στην πορεία ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού επισήμανε χθες και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, επισημαίνοντας πάντως ότι η Fed δεν είναι ακόμα έτοιμη να αρχίσει να περιορίζει την στήριξη που παρέχει.

Η Fed έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων με μηνιαίο ρυθμό τα 120 δισ. δολ. μέχρι να σημειωθεί “σημαντική περαιτέρω πρόοδος” στους στόχους της απασχόλησης και του πληθωρισμού, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας

“Δεν έχουμε ακόμα φτάσει εκεί. Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “θα ήθελα να δω κάποια πιο ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας”.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Το 10ετές κινείται στο 1,272% την Πέμπτη και το 30ετές προσθέτει 3 μονάδες βάσης στο 1,913%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στα ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 150 μονάδες κινούμενος πέριξ των 35.080, ενώ άγγιξε το ενδοσυνεδριακό του ρεκόρ φτάνοντας νωρίτερα στις 35.155 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,36% λίγο πάνω από τις 4.400 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,32% στα επίπεδα των 14.800 μονάδων.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, οι 27 κινούνται με θετικό πρόσημο και τρεις με αρνητικό. Η Chevron ενισχύεται κατά 1,1%, η Apple προσθέτει 0,96%, ενώ άνοδο καταγράφουν οι American Express (+1,18%) και Salesforce.com (+0,37%)

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το μπαράζ ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο. Η Facebook ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη, ωστόσο αναμένει επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων της το β’ εξάμηνο του έτους, με τη μετοχή της να διαπραγματεύεται με αρνητικό πρόσημο.

Η PayPal ανακοίνωσε επίσης αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων, αλλά αναθεώρησε προς τα κάτω τις προσδοκίες για τις πωλήσεις του τρέχοντος τριμήνου, με τη μετοχή της να ξεκινάει πτωτικά σήμερα.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση, αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα η Amazon.

Σήμερα κάνει το ντεμπούτο της στο ταμπλό της Wall Street η Robinhood Markets, με την τιμολόγηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της να ορίζεται στο χαμηλότερο σημείο των προσδοκιών.