Κορονοϊός: Προβληματισμός για αύξηση του ιικού φορτίου και κάμψη εμβολιασμών – Νησιά…πριν το «κόκκινο»

Μετά την αύξηση του ιικού φορτίουστη χώρα μας αλλά και τη διασπορά των κρουσμάτων έχει προκύψει έντονος προβληματισμός τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη στάση που θα κρατηθεί ως προς την προφύλαξη από την πανδημία αλλά και ως προς την εξέλιξη του σχεδίου «Ελευθερία», την ίδια ώρα μάλιστα που η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει».

Παράλληλα, ο προβληματισμός επιβαρύνεται εξαιτίας των πολλών περιοχών που είναι ένα βήμα πριν «κοκκινίσουν» ενώ ο δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%, ακόμη και το 5%, γεγονός που κάνει το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown να φαντάζει πιθανό.

Την εικόνα ολοκληρώνει η κάμψη της εμβολιαστικής διαδικασίας, κυρίως λόγω των διακοπών θέτοντας σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές οι οποίες βλέπουν την επίτευξη του τείχους ανοσίας να απομακρύνεται.

Τα «κόκκινα» νησιά
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, κατά την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά:
Πάρο: 5,51%
Μύκονο: 4,27%
Τήνο: 4,20%
Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Θήρα, όπου το Rt αγγίζει το 3,76% και 3,40%, αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται δε και στην Ίο, όπου σήμερα μεταβαίνουν πάνω από 30 αστυνομικοί από την Αθήνα με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, καθώς «οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα», όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, τόνισε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει».

Στη ζώνη κινδύνου παραμένει η Κρήτη με 281 κρούσματα χθες, ενώ αυξημένος αριθμός μολύνσεων καταγράφεται στην Ρόδο (71), στη Ζάκυνθο (45), στη Χίο (41), στην Κέρκυρα (30), στη Λευκάδα (23) αλλά και στην Πάρο (22). Από πλευράς θετικότητας η Πάρος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με ποσοστό 5,51% μετά είναι η Μύκονος με 4,27% και ακολουθεί το Ρέθυμνο με 3,76%.

Στη σημερινή συνεδρίαση των Επιστημόνων θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά μας, και ενδεχομένως να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα, τοπικά lockdown, έτσι ώστε μέσα στην καρδιά του Αυγούστου να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, αφού ο Αύγουστος είναι μήνας κορύφωσης των θερινών διακοπών. Προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση, οι αρχές προχωρούν σε εντατικούς ελέγχους στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τσουχτερά, ενώ παραμένουν στο τραπέζι τοπικά lockdown, στις περιοχές που υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.