Στο φίνις κράτησε το ανοδικό σερί το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά κατάφερε να κάνει το “7 στα 7” το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, αφήνοντας μάλιστα, χωρίς μεγάλες “πληγές”, σε αρκετούς τίτλους να κάνουν τις μικροδιορθώσεις τους, με τους αγοραστές να ανεβάζουν τους συναλλακτικούς ρυθμούς της αγοράς, έστω και κατά μικρό ποσοστό.

Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 877,99 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 872,24 μονάδων (-0,47%) και 881,52 μονάδων (+0,59%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια.

Στο φίνις κράτησε το ανοδικό σερί το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,27%, στις 2.10,47 μονάδες, ενώ στο +0,05% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.440,92 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 524,61 μονάδες.

Μπορεί η αγορά να προσπάθησε σήμερα να κινηθεί ακόμη και πάνω από τις 880 μονάδες, τελικά περιορίστηκε στο να διατηρήσει τον κινητό μέσο των 100 ημέρων, ήτοι στις 870 μονάδες, προσπαθώντας αφενός να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και αφετέρου την έντονη μεταβλητότητα αρκετών τίτλων, ιδίως των τραπεζικών.

Πάντως, αυτό που έχει σημασία για αρκετούς εγχώριους αναλυτές είναι ότι η αγορά κατάφερε να καλύψει σημαντικό μέρος από την πτώση του δευτέρου δεκαημέρου του Ιουλίου, ενώ έχει ακόμη δύο συνεδριάσεις που μπορεί να μηδενίσει τελείως τις μηνιαίες απώλειες. Αυτό, βέβαια, σε επίπεδο γενικού δείκτη, καθώς σε επίπεδο τραπεζικού η εικόνα παραμένει αρνητική, αφού ήταν από τους λίγους κλάδους που δεν συνέβαλλαν στην ανάκαμψη της αγοράς από τα χαμηλά των 830 μονάδων.

Το στοίχημα επομένως τώρα είναι να ενεργοποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μπορεί χρηματιστηριακά να κάνει τη διαφορά και το δεύτερο να μην ανακοπεί η ανάκαμψη στα επίπεδα των 885 μονάδων, το επίπεδο δηλαδή που θα αλλάξει επί τα βελτίω το βραχυπρόθεσμο κλίμα στο ΧΑ. Εάν η αγορά καταφέρει να κάνει τις εσωτερικές διορθώσεις της χωρίς να επηρεάσει τα επίπεδα, τότε οι προσδοκίες είναι υψηλές για τη δοκιμασία της επόμενης αντίστασης, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι θα έχουν τροφοδοτηθεί από τα κέρδη του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, ένα ακόμη pullback δεν αποκλείεται, με την αγορά να επιβεβαιώνει την πλάγια κίνηση του τελευταίου τετραμήνου και να αναβάλει για ακόμη μία φορά την ανοδική διαφυγή της.

Δεν σταματούν τα θετικά σχόλια οι αναλυτές

Πάντως μπορεί η αγορά να βρίσκεται σε κατάσταση επενδυτικής άπνοιας, με μικρές και χαμηλού τζίρου εξάρσεις, εντούτοις οι αναλυτές δεν σταματούν τα θετικά τους σχόλια για την Ελλάδα και τα ελληνικά assets. Σήμερα ήρθε η JP Morgan, η οποία δήλωσε άκρως αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών τράπεζων. Όπως μάλιστα επισήμανε, το μεγάλο discount έναντι των τραπεζών της ευρωζώνης, δεν δικαιολογείται και εκτιμά ότι οι δείκτες NPE θα “ισοφαρίσουν” αυτούς των ευρωπαϊκών τράπεζων έως τις αρχές του 2022, χαρακτηρίζοντας “μεγάλη ευκαιρία” το σχέδιο Ελλάδα 2.0 για τον κλάδο.

Η JP Morgan είναι απλά ένας ακόμη οίκος που βλέπει θετικά την Ελλάδα, η οποία αν και βιώνει ένα ακόμη κύμα της πανδημίας, δείχνει να παραμένει στο ραντάρ των ξένων. Το γιατί η αγορά δεν μπορεί να αποτυπώσει αυτές τις θετικές εξελίξεις, αποδίδεται κυρίως από τους εγχώριους αναλυτές τόσο στην εποχικότητα όσο και στην αβεβαιότητα στο μέτωπο της πανδημίας. Μόλις προσδιοριστούν αυτοί οι καταλύτες, αλλά και βελτιωθεί το κλίμα σε άλλους επιμέρους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας, η αγορά θα αρχίσει να το αποτιμά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έκλεισε με κέρδη 2,52%, με την ΕΧΑΕ, την Alpha Bank και τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Λάμδα, Titan, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Motor Oil, Εθνική, Μυτιληναίος, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρας έχασε 4,48%, με την Jumbo να υποχωρεί κατά 1,10%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola< ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΟΛΠ και Aegean.