Ο γαμπρός του Ερντογάν παρέδωσε το πρώτο drone τύπου Bayraktar στο Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας

Το Ουκρανικό Ναυτικό έλαβε αυτή την εβδομάδα το πρώτο τουρκικό drone τύπου Bayraktar TB2. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μαζί με συστήματα πλοήγησης και ελέγχου και ανταλλακτικά, θα αποδοθεί στην αεροπορική ταξιαρχία του Ουκρανικού Ναυτικού στο Mykolaiv.

Η εταιρεία Baykar της Τουρκίας ανακοίνωσε το 2019 ότι είχε συνάψει σύμβαση για την προμήθεια έξι από τα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, στην Ουκρανία. Οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, προς μεγάλη οργή της Ρωσίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τον Μάιο ότι “Συμβουλεύουμε έντονα τους Τούρκους συναδέλφους μας να αξιολογήσουν προσεκτικά την κατάσταση και να αποφύγουν να τροφοδοτήσουν το μιλιταριστικό συναίσθημα του Κιέβου”.

Η Baykar ανήκει στον Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, έτερο γαμπρό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα πριν μερικούς μήνες, στις αρχές Μαΐου, εμφανιζόταν ανάμεσα σε αυτούς που “ευχαριστήθηκαν” από τον αποκλεισμό της Τουρκίας, οριστικά, από το πρόγραμμα των F-35. Ο λόγος προφανής, καθώς πλέον η Baykar εξάγει με αυξανόμενους ρυθμούς.

Η Πολωνία ήδη αγόρασε drone από την Τουρκία, μέσω του Μπαϊρακτάρ. Μάλιστα βουλευτής του Ερντογάν είχε ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που είπαν στην Πολωνία να αγοράσει τουρκικά drone.

Λίγες εβδομάδες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι και η Λετονία είναι υπό σκέψη για αγορά drone από τον γαμπρό του Ερντογάν.

Πριν από έναν μήνα, ανακοινώθηκε ότι και η Αλβανία θα αγοράσει στρατιωτικά drone αξίας 8,2 εκατομμυρίων ευρώ από την Baykar.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να προσπαθεί να εξαπλώσει την επιρροή του στο πλαίσιο του δόγματος του “παντουρκισμού”, μετά τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ουκρανία. Νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, που υπεγράφησαν πριν από μήνες, όταν ο υπό αμερικανικές κυρώσεις επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Προεδρίας (SSB), Ισμαΐλ Ντεμίρ μετέβη στην Ουκρανία.

Πέτρος Κράνιας