Δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης σε άγαμες μητέρες ανηλίκων

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη
ΘΕΜΑ: Δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης σε άγαμες μητέρες ανηλίκων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στα τελευταία δέκα έτη, είχαμε στη χώρα 220.000 λιγότερες γεννήσεις απ’ ότι θανάτους. Ένας ολόκληρος Δήμος Πατρέων! Είναι ένα στατιστικό στοιχείο -μεταξύ άλλων εξίσου δυσμενών- που καταδεικνύει περίτρανα το μέγεθος του δημογραφικού προβλήματος, αναδεικνύοντάς το, κατά τη γνώμη μου, σε μείζον Εθνικό ζήτημα.
Η Ελλάδα χαράζει επιτέλους, μια νέα εθνική πολιτική κι ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Στην προσπάθεια αυτή, και συμπληρωματικά σε άλλες πολιτικές, θα μπορούσε να συνεισφέρει η θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, με πλήρη σύνταξη, σε άγαμες μητέρες ανηλίκων τέκνων οι οποίες θα έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης.
Το μέτρο αυτό, θα ήταν μια σημαντική διευκόλυνση σε υπάρχουσες άγαμες μητέρες για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, καθώς και κίνητρο, τόσο για αυτές, ώστε να τεκνοποιήσουν ξανά, όσο και για γυναίκες που έμειναν έγκυες εκτός γάμου και διστάζουν να συνεχίσουν την κύηση.
Είναι μια παρέμβαση με μικρή δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά μεγάλη συμβολική και ουσιαστική αξία στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το δημογραφικό ζήτημα.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε μια νομοθετική πρωτοβουλία, για την χορήγηση πρόωρης συνταξιοδότησης σε άγαμες μητέρες ανηλίκων;

H Ερωτώσα Βουλευτής

Χριστίνα Αλεξοπούλου