Θεοδωρίδου: «Πράσινο» φως για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών

Στους εμβολιασμούς των παιδιών κατά του κορωνοιού εστίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην σημερινή ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στην χώρα μας.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί υπέρ του εμβολιασμού όλων των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών για την προστασία της παιδικής ηλικίας, την απρόσκοπτη διαδικασία της εκπαίδευσης στα σχολεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου» ανέφερε μεταξύ άλλων η ίδια.

«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είνα ανέμελο. Χρειάζεται προσοχή και πειθαρχία από όλους μας, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Είναι η μετάλλαξη που απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους» επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως η νόσος στα παιδιά διαδράμει ήπια ή και ασυμπτωματικά, ωστόσο υπάρχουν πλέον και νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό.

Η κα Θεοδωρίδου μίλησε για το σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά, εβδομάδες μετά τη νόσησή τους και τόνισε πως τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν πολύ πιο αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ανέφερε πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικα παιδιά και εφήβους.

«Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία. Αυτό το γεγονός εμποδίζει την εκπαιδευτική διά ζώσης διαδικασία» σημείωσε μεταξύ άλλων και τόνισε πως οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις.

Παράλληλα, ανέφερε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna (Spikevax) έχουν λάβει έγκριση από τον EMA για τους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 12-15 ετών.

 

 

Πηγή: skai.gr