Λουκίδης: 5% με 7% των νοσηλευμένων είναι εμβολιασμένοι – Τα στατιστικά στοιχεία

Στις εισαγωγές εμβολιασμένων πολιτών στα νοσοκομεία με κορονοϊό, αναφέρθηκε ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος, Στυλιανός Λουκίδης, μιλώντας σήμερα (26/7) στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου εμβολιασμένοι είναι το 5% με 7% στις απλές κλίνες Covid και στις ΜΕΘ είναι λιγότεροι από 2%.

«Υπάρχουν και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να το πούμε, όπως υπήρχαν και όταν εμβολιάζαμε έναντι της γρίπης. Υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι και πλήρως εμβολιασμένοι, υπάρχουν σε όλες την Ευρώπη», υποστήριξε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να διερευνηθεί εάν πρόκειται για μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, ποιο εμβόλιο έκαναν ή αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα που μπορεί να επιβραδύνει ή και να αναστείλει τη μέγιστη δράση του εμβολιασμού.

Τα στοιχεία δείχνουν για παράδειγμα ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει κατά 85% από σοβαρή νόσο και λίγο λιγότερο το σκεύασμα της AstraZeneca.

Αναφορικά με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson συζητείται στην επιστημονική κοινότητα εάν θα χρειαστεί και δεύτερη δόση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

«Όταν υπάρχουν μεταλλάξεις που είναι αρκετά επιθετικές πρέπει να προσαρμοστεί απέναντι σε αυτές», σημείωσε ο καθηγητής.

Για το ίδιο θέμα, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επεσήμανε ότι οι εμβολιασμένοι που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι πάνω από 5% με 7%.

 

Πηγή: Reporter.gr