Κορονοϊός: Τα αντισώματα από το εμβόλιο της Sinovac εξασθενούν μετά από 6 μήνες – Συστήνεται τρίτη δόση

Τα αντισώματα που αποκτήθηκαν από το εμβόλιο της Sinovac Biotech κατά της COVID-19 μειώθηκαν σημαντικά, κάτω από ένα βασικό “μαξιλαράκι”, περίπου έξι μήνες μετά από τη δεύτερη δόση για τους περισσότερους εμβολιασθέντες, αν και μια τρίτη δόση θα μπορούσε να έχει ισχυρό ενισχυτικό αποτέλεσμα, αποκαλύπτει εργαστηριακή μελέτη.

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματα από μια μελέτη δειγμάτων αίματος από υγιείς ενήλικες ηλικίας 18-59 ετών που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομοτίμους.

Για τους συμμετέχοντες που έλαβαν δύο δόσεις, με διαφορά δύο ή τεσσάρων εβδομάδων, μόνο το 16,9% και το 35,2% αντίστοιχα είχαν ακόμη ένα επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων πάνω από το όριο, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ανέφερε η μελέτη.

Αυτά τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε δεδομένα από δύο ομάδες που περιελάμβαναν περισσότερους από 50 συμμετέχοντες η καθεμιά, ενώ η μελέτη χορήγησε τρίτες δόσεις σε συνολικά 540 συμμετέχοντες.

Όταν στους συμμετέχοντες σε ορισμένες ομάδες δόθηκε μια τρίτη δόση, περίπου έξι μήνες μετά τη δεύτερη, τα επίπεδα αντισωμάτων μετά από άλλες 28 ημέρες είχαν αυξηθεί περίπου 3-5 φορές πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, έδειξε η μελέτη.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η μελέτη δεν εξέτασε την επίδραση των αντισωμάτων έναντι πιο μεταδοτικών παραλλαγών και ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της διάρκειας των αντισωμάτων μετά από μια τρίτη δόση.