Μίδας του παγκόσμιου αθλητισμού ο Giannis

Του Γιώργου Γεωργίου

Μυθικός ήταν ο επίλογος στο παραμυθένιο ταξίδι του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των Milwaukee Bucks στο φετινό πρωτάθλημα του NBA. O Έλληνας superstar πήρε από το “χεράκι” τα “Ελάφια” και με εξαιρετικές εμφανίσεις, με αποκορύφωμα τους 50 πόντους του τελευταίου τελικού, τα οδήγησε στην κορυφή του μπασκετικού “Έβερεστ”.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης, η ιστορία του “Greek Freak”, η πορεία του, δηλαδή, από ένα “παιδί από τα Σεπόλια” στον κορυφαίο των κορυφαίων και έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του κόσμου, βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Τα “χρυσά” deals και οι προοπτικές

Στο τέλος του 2020, ο Γιάννης υπέγραψε το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του NBA, επεκτείνοντας τη συνεργασία του με τους Bucks για την επόμενη πενταετία, έναντι 228,2 εκατ. δολαρίων. Συμφωνία που θα του αποφέρει κατά μέσο όρο 45,6 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Μάλιστα, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας χρονιάς του προηγούμενου συμβολαίου του με την ομάδα, ο Γιάννης εξασφάλισε 256 εκατ. δολάρια.

Φυσικά σημαντικό τμήμα των εσόδων του Έλληνα μπασκετμπολίστα πηγάζει από συμφωνίες με χορηγούς. To 2017 υπέγραψε μακροχρόνια συμφωνία εκατομμυρίων δολαρίων με τη Nike. Μάλιστα, το 2019 ο κολοσσός ένδυσης και υπόδησης λάνσαρε τα “Zoom Freak 1” με την υπογραφή του Γιάννη, ενώ έναν χρόνο μετά αποκαλύφθηκε και η καινούρια σειρά παπουτσιών “Zoom Freak 2”. To 2020, επίσης, έγινε γνωστό το deal με την Disney για τη δημιουργίας μίας ταινίας σχετικά με τη ζωή του superstar των Bucks, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2022.

Σύμφωνα με το “Forbes”, ο Αντετοκούνμπο κερδίζει τουλάχιστον 25 εκατ. δολάρια ετησίως από deals προώθησης χορηγών, όπως η Nike, η JBL και η Budweiser στις ΗΠΑ, αλλά και οι Sarantis και Protergia στην Ελλάδα. Mε βάση τις εκτιμήσεις του καθηγητή στη σχολή οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon της Πενσυλβάνια, Tim Derdenger, τα 25 εκατ. δολάρια θα μπορούσαν να φτάσουν τα 35 ακόμη και τα 40 εκατ. δολάρια, λόγω της επιτυχίας και της διεθνούς αποδοχής του Αντετοκούνμπο, σενάριο που εάν επαληθευόταν θα τον κατέτασσε στο επίπεδο του star του NBA, Stephen Curry.

Ο αθλητικός σύμβουλος Marc Ganis είπε, από την άλλη, στο “Forbes” ότι το κασέ του Γιάννη από τις διαφημίσεις θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί, αν αποφάσιζε να θέσει ως προτεραιότητα την περαιτέρω προβολή του. Μία τέτοια κίνηση θα τον ενέτασσε στη “ζώνη” εσόδων του LeBron James, ο οποίος είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του NBA στη λίστα του “Forbes” με τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές του κόσμου, με τα έσοδά του -εκτός γηπέδων- να αγγίζουν τα 65 εκατ. δολάρια.

Πρότυπο αθλητή

O Aντετοκούνμπο έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων εντός και εκτός παρκέ, καθώς όσο σπουδαίος κι αν έχει γίνει, κρατά τα πόδια του σταθερά στο έδαφος και δίνει τα εύσημα για κάθε επιτυχία που σημειώνει στους ανθρώπους που τον στήριξαν από την αρχή.

Μάλιστα, πέρα από τις εξαιρετικές αθλητικές επιδόσεις του, εμπνέει και με τις κινήσεις του εκτός γηπέδων. Μετά το προσωρινό κλείσιμο της λίγκας το 2020, όταν εμφανίστηκε η πανδημία, ο Γιάννης ήταν ένας από τους ελάχιστους παίκτες που δώρισαν χιλιάδες δολάρια σε απλήρωτους εργαζόμενους. Παράλληλα, δώρισε, χιλιάδες μάσκες και τρόφιμα για την καταπολέμηση της πανδημίας στη χώρα μας.

Πώς ξεκίνησαν όλα

“Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ για να βοηθήσω την οικογένειά μου. Να ξεφύγουμε από τις κακουχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε στην παιδική μας ηλικία” είπε στους δημοσιογράφους, με ένα πλατύ χαμόγελο, μετά τον τελευταίο τελικό.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 από Νιγηριανούς πρόσφυγες, τον Τσαρλς και τη Βερόνικα Αντετοκούνμπο. Οι γονείς του είχαν φύγει από την Αφρική τρία χρόνια νωρίτερα σε αναζήτηση περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών, αλλά συνάντησαν αρκετές δυσκολίες κατά την παραμονή τους στη χώρα μας. Έτσι, τα αδέρφια Αντετοκούνμπο στράφηκαν στο μπάσκετ, το οποίο είδαν σα μία δίοδο μακριά από τα προβλήματά τους.

To 2013, η ζωή του “Greek Freak” άλλαξε μία για πάντα. Έχοντας δείξει εξαιρετικά στοιχεία στην Α2, με τη φανέλα του Φιλαθλητικού, τον εντόπισαν οι μεγάλες ομάδες και τελικά επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του NBA draft από τους Bucks.

Αρχικά, η ζωή στις ΗΠΑ, μακριά από την οικογένειά του ήταν ένα σοκ, αλλά με τη στήριξη του μεγαλύτερου αδερφού -και νυν συμπαίκτη-, Θανάση, κατάφερε να το ξεπεράσει και να ανελιχθεί. Ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα του το 2017, τον κινητοποίησε έτι περισσότερο για να κάνει την οικογένειά του περήφανη.

“Μη σταματάτε να ονειρεύεστε”

“Ποτέ δε σκέφτηκα ότι θα καθόμουν εδώ με αυτά τα δύο” είπε ο Γιάννης, κοιτάζοντας την κούπα του πρωταθλητή και το τρόπαιο του MVP. “Κάναμε μεγάλο ταξίδι” πρόσθεσε, για να στείλει το εξής μήνυμα:

“Πριν από 8,5 χρόνια δεν ήξερα πώς θα βρω το επόμενο γεύμα μου. Η μαμά μου πουλούσε πράγματα στους δρόμους. Τώρα είμαι στην κορυφή, είμαι τρομερά ευλογημένος. Ακόμα κι αν δεν καταφέρω να φτάσω ποτέ ξανά εδώ, είμαι εντάξει μ’ αυτό. Ελπίζω αυτό να δώσει ελπίδα σε όλους. Θέλω όλοι να πιστέψουν στα όνειρά τους.

Οτιδήποτε κι αν αισθανθείς όταν είσαι κάτω, όταν δεν πιστεύεις ότι κάτι θα συμβεί για σένα ή ότι θα τα καταφέρεις με την καριέρα σου -είτε είναι το μπάσκετ είτε οτιδήποτε άλλο- απλά πίστεψε σε αυτό που κάνεις και συνέχισε να δουλεύεις.

Μην αφήσεις κανέναν να σου πει τι μπορείς να γίνεις και τι όχι. Πολλοί μου είπαν ότι δεν μπορώ να ρίξω ελεύθερες βολές. Ε, λοιπόν, απόψε τις έβαλα και είμαι πρωταθλητής!”.