Υποφέρετε από ημικρανίες; Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην ομάδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ευεργετικά. Μεγάλο πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Βασικές πηγές λήψης των ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια και τα πράσινα λαχανικά, αλλά βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε διάφορες τροφές όπως τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «British Medical Journal» ομάδα επιστημόνων από αμερικανικά νοσοκομεία και πανεπιστήμια αποκαλύπτει μια ακόμη ωφέλεια για τον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν και μάλιστα αξιοσημείωτα την εμφάνιση ημικρανιών σε άτομα που πάσχουν από αυτές. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 περιορίζει τον αριθμό των ημικρανιών σε 2-4 στην διάρκεια του μήνα σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση πολύ περισσότερες φορές σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Χταπόδι: μια πολύ καλή πηγή του ωμέγα-3 λιπαρού

Η σημερινή τυποποιημένη διατροφή, η οποία βασίζεται κυρίως σε φυτικά έλαια, παρουσιάζει ανεπάρκεια σε ωμέγα 3, ενώ είναι πλούσια σε ωμέγα 6 και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται διαταραχή στην ισορροπία μεταξύ τους.

Η ανισορροπία αυτή αποδιοργανώνει τον οργανισμό επειδή εμποδίζει τα ωμέγα 3 να ασκήσουν τις ευεργετικές τους επιδράσεις.

Οι ερευνητές αποφάσισαν οι ασθενείς που πήραν μέρος στην μελέτη να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία εκτός των έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αναλγητική δράση ενώ αντίθετα τα ωμέγα-6 θεωρούνται ύποπτα όχι μόνο για την επιδείνωση των πόνων αλλά ακόμη και για πρόκληση ημικρανιών.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μικρού εύρους μελέτη τα ευρήματα της οποίας είναι ενδιαφέροντα, αλλά θα πρέπει να γίνουν νέες μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να επιβεβαιωθεί η θετική επίδραση των ωμέγα-3 στις ημικρανίες.