Με 4×4 πάνω από τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μπορεί να προσπάθησε με ένα ανοδικό σερί τεσσάρων συνεχών ημερών το Χρηματιστήριο Αθηνών να διακόψει το συνεχές εβδομαδιαίο πτωτικό του σερί, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε εξαιτίας του ισχυρού sell off της Δευτέρας, αλλά κατάφερε να επανέλθει πάνω από τις 860 μονάδες, καλύπτοντας πάνω από το 30% της πτώσης του τελευταίου μήνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 864,44 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 859,59 μονάδων (+0,17%) και 864,82 μονάδων (+0,78%). Ο τζίρος ανήλθε στα 31,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 907 χιλ. τεμάχια.

Με 4x4 πάνω από τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,75%, στις 2.069,09 μονάδες, ενώ στο +0,49% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.413,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,73% στις 522,21 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,58%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 2,98%.

Επιστροφή στα θεμελιώδη

Η ολοκλήρωση πολλών και σημαντικών σε μέγεθος αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων απελευθέρωσε κάποιες δυνάμεις στην αγορά και έδωσε μια μικρή ανάσα ανόδου στο ταμπλό, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Το στέγνωμα στην ρευστότητα αποτυπώθηκε και στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές, οι οποίες υποχώρησαν και διαμορφώθηκαν στο δεύτερο χαμηλότερο μέσο ημερήσιο επίπεδο εβδομάδας για το 2021. Το ενδιαφέρον ήταν αυστηρά εστιασμένο και ιδιαιτέρως επιλεκτικό, ενώ σε επιχειρηματικό επίπεδο η ατζέντα παραμένει ζωηρή (ΔΕΔΔΗΕ, Εγνατία οδός, τιτλοποιήσεις) γεγονός που διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια.

Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι με την λήξη και της αύξησης της ΑΜΚ της Ελλάκτωρ, συμπληρώνεται ένας σύντομος σε διάρκεια αλλά μακρύς κύκλος άντλησης κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο, με τον δείκτη αναφοράς να διατηρεί μέρος των ανοδικών κεκτημένων και τις εταιρείες να έχουν πλέον ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση ή μικρότερο στρες αναχρηματοδότησης.

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν ουσιαστικά οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου που θα δώσουν φρέσκο υλικό προς αξιολόγηση στους επενδυτές. Τα μεγέθη του εξαμήνου θα έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περυσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο εν λόγω διάστημα και πιθανόν να αποτελέσει ένα μέτρο κανονικότητας για τους επιμέρους κλάδους. Σε αυτή την συγκυρία οι εισηγμένες εταιρείες θα έχουν και ένα επιπλέον όφελος από την μείωση του εταιρικού φόρου, ο οποίος θα έχει και την επίδραση του α’ φετινού τριμήνου για όσες εταιρείες δεν δημοσίευσαν πριν τις 12 Μαΐου.

Εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα του δευτέρου τριμήνου θα δοθούν κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πώς αναμένεται να κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτό θα είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων καθώς θα δώσει μια πιο καλή ένδειξη ετοιμότητας σε πιθανά σενάρια lockdown που θα υποχρεώσουν εκ νέου σε περιορισμούς που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δημιούργησε σοβαρές αναταράξεις στην τάση με την γρήγορη κίνηση στις 830 μονάδες. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους ταλαντωτές για πρώτη φορά φέτος σε υποτιμημένες ζώνες τιμών από τις οποίες ξεκίνησε ένα μικρο ράλι τιμών τεσσάρων συνεδριάσεων το οποίο είναι ακόμα σε εξέλιξη. Το μέλλον αυτής της κίνησης δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο καθώς με τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα η ανοδική αντίδραση έχει πέρας εξάντλησης τις 870 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές μια άνοδος έχει ξεκινήσει με συναλλακτική αδιαφορία και στην διαδρομή έχει βρει ρυθμό και προθυμότερους αγοραστές.

Οι αγοραστές θα αποκτήσουν πραγματικό πλεονέκτημα μόνο σε υπέρβαση των 887 μονάδων, επίπεδο στο οποίο κινούνται οι κινητοί μέσοι των 50 και 30 ημερών και μόνο τότε θα μπορεί να υποστηριχθεί μια πιο ζωηρή κίνηση επιστροφής πάνω από το τεχνικό ορόσημο των 900 μονάδων.

Ενδεχομένως μια συσσώρευση να έδινε χρόνο σε ένα τέτοιο σενάριο, συμβατό και με την περίοδο που διανύουμε η οποία έχει μικρότερο εύρος στις καθημερινές διακυμάνσεις και περιορισμένο τζίρο, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank, η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ ξεχώρισαν σήμερα καταγράφοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του +1% κινήθηκαν οι Σαράντης, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Alpha Bank, Coca Cola, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Aegean και Titan, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Η Λάμδα έκλεισε με απώλειες 1%.