Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα

Με κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας καθώς και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσαν σήμερα τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 21 ετών.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε τον Ιούλιο στις 60,6 μονάδες από 59,5 μονάδες τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του 2000, ενώ ξεπέρασε και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 60,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters.

“Η Ευρωζώνη γνωρίζει μια καλοκαιρινή έκρηξη ανάπτυξης καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την καταπολέμηση του ιού οδήγησε την ανάπτυξη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006 στις 60,4 μονάδες από 58,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε ελαφρώς μετά το ιστορικό υψηλό του Ιουνίου στις 62,6 μονάδες από 63,4.

Σε αυτό κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,09% στις 461,51 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να σημειώνει άλμα 2,6% και να ηγείται των κερδών.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1% στις 15.669,29 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,35% στις 6.568,82 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,85% στις 7.027,58 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,29% στις 25.124,91 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,11% στις 8.717,20.

Στις επιμέρους μετοχές, η γαλλική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Valeo σημείωσε άνοδο 6% αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη δεύτερου τριμήνου και επιβεβαίωσε τις προοπτικές της. Η σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία Skanska σημείωσε επίσης άλμα 7,4% μετά τη διάψευση των προσδοκιών για τα κέρδη.

Η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vodafone σημείωσε άνοδο 2,4% μετά την ανακοίνωση καλύτερης της αναμενόμενης αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες το πρώτο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η γαλλική εταιρεία κατασκευής μαγειρικών σκευών Groupe SEB υποχώρησε 7,6%. Η ολλανδική εταιρεία φωτισμού Signify σημείωσε πτώση 5% παρά την ανακοίνωση άλματος 32% στα κέρδη δεύτερου τριμήνου, καθώς συνέχισε να παλεύει με προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Επιπλέον, όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, η γαλλική εταιρεία Thales αναβάθμισε σήμερα τις εκτιμήσεις για τα έσοδα αφού εμφάνισε έσοδα α΄ εξαμήνου αυξημένα κατά 9,8% σε συγκρίσιμη βάση, κυρίως χάρη στον εμπορικό χώρο και στην άμυνα.

Η μεγαλύτερη εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών της Ευρώπης, της οποίας τα συστήματα κυμαίνονται από ραντάρ και σιδηροδρόμους, μέχρι βιομετρικούς αισθητήρες και δορυφόρους, τόνισε πως η αύξηση αποδίδεται σε μια ευρεία ανάκαμψη από τα χειρότερα στάδια της πανδημίας.

Σημειώνεται πως χθες η ΕΚΤ αναθεώρησε το guidance για τα επιτόκια της, ώστε να αντικατοπτρίζει τον αναθεωρημένο στόχο της για πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα, ενώ επανάλαβε ότι συνεχίζει να περιμένει οι αγορές των ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) το τρέχον τρίμηνο να διενεργηθούν με ρυθμό “σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους”.

Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επιχείρησε παράλληλα να αμβλύνει τις ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, επισημαίνοντας ότι μπορεί να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται “σε επίπεδο μετρίως υψηλότερο από τον στόχο” και σημειώνοντας ότι “οι προοπτικές του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο παραμένουν υποτονικές”.