Ινδία: Τουλάχιστον 18 νεκροί και δεκάδες εγκλωβισμένοι λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο κρατίδιο Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας μετά τις καταρρακτώδεις βροχές της εποχής των μουσώνων.

Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων προκλήθηκαν κατολισθήσεις και πλημμύρες, με πολλές περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο να βρίσκονται κάτω από το νερό και εκατοντάδες χωριά να έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα.

Τα ποτάμια στο Μαχαράστρα πλημμύρισαν αφού οι αρχές άνοιξαν φράγματα που είχαν γεμίσει καθώς σε πολλές περιοχές στις δυτικές ακτές του κρατιδίου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ύψους 200 χιλιοστών σε διάστημα 24 ωρών, ενώ σε άλλες το ύψος της βροχής στο ίδιο διάστημα έφτασε τα 594 χιλιοστά.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάρρευση κτιρίου στην οικονομική πρωτεύουσα Μουμπάι και άλλοι 14 σε τέσσερις κατολισθήσεις σε άλλες περιοχές του Μαχαράστρα, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

«Επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές στη Σατάρα, τη Ραϊγκάντ και τη Ρατναγκίρι. Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρισμένων ποταμών δυσκολευόμαστε να μεταφέρουμε γρήγορα τον εξοπλισμό» που απαιτείται, τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί λόγω των κατολισθήσεων στις πόλεις Σατάρα και Ραϊγκάντ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε παράκτιες περιοχές το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό και ο στρατός βοηθούν στις επιχειρήσεις δάσωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαχαράστρα Ουντάβ Θακεράι.

Χιλιάδες φορτηγά έχουν εγκλωβιστεί στον εθνικό οδικό άξονα που συνδέει το Μουμπάι και τη Μπενγκαλούρου, με τον δρόμο να βρίσκεται κάτω από το νερό σε κάποια σημεία.

Εκατοντάδες χωριά και δεκάδες πόλεις στις πληγείσες περιοχές του Μαχαράστρα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό, επεσήμανε άλλος αξιωματούχος του κρατιδίου.

Στα γειτονικά κρατίδια Καρνατάκα και Τελανγκάνα κάποια ποτάμια έχουν υπερχειλίσει και οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στη διάρκεια της εποχής των μουσώνων, που συνήθως διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και άλλοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κάθε χρόνο στη νότια Ασία. Ωστόσο την περίοδο αυτή καταγράφεται το 70% των βροχοπτώσεων στην Ινδία που είναι κρίσιμες για τη γεωργία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ