Ξεκίνησε η αποκατάσταση του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης- Μετατρέπεται σε σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο

Στην εκκίνηση των εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης, που πραγματοποιείται με χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, παρέστησαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, με την ευκαιρία της εγκατάστασης του αναδόχου, από τον οποίο ενημερώθηκαν για τις νέες χρήσεις με τις οποίες θα επαναλειτουργήσει ο χώρος.

Την υπουργό και τον περιφερειάρχη συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου, η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ε. Κουντούρη και ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, Κ. Φρισήρας.

Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής με την 3632/11-05-2018 απόφαση ένταξης, με συνολική δαπάνη 3.560.079 ευρώ. Περιλαμβάνει το βασικό κτήριο του Μουσείου, τις δυτικές αποθήκες και το εργαστηρίο συντήρησης, τα οποία θα παραδοθούν σε δύο έτη, αναβαθμισμένα και άρτια εξοπλισμένα για να λειτουργήσουν παράλληλα ως εργαστήριο συντήρησης ανοικτής θέασης με εκθεσιακούς χώρους.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν η υπουργός Λ. Μενδώνη χαρακτήρισε ξεχωριστή για το Υπουργείο και την Περιφέρεια αυτήν την ημέρα εκκίνησης ενός «εμβληματικού έργου που θα ζωντανέψει το παλιό μουσείο». Ένα κτίριο, πρόσθεσε που με τα σημερινά δεδομένα δεν θα ήταν δυνατόν να χτιστεί καθώς είναι μέσα σε αρχαιολογικό χώρο και σχεδόν σε επαφή με τον Παρθενώνα. «Αυτό λοιπόν το κτίριο, ακριβώς εξαιτίας της θέσεως του έχει πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θα είναι ένας χώρος εκθέσεων, ψηφιακών συμβατικών εκθέσεων, έργων τέχνης, που θα είναι σε μία διαρκή συνομιλία με τον Παρθενώνα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι φιλοδοξία του υπουργείου δεν είναι απλά να φτιάξει έναν ακόμα εκθεσιακό χώρο, αλλά έναν εκθεσιακό χώρο που θα τραβά το ενδιαφέρον των επισκεπτών αξιοποιώντας απολύτως τις νέες τεχνολογίες, ακόμα και τη σύγχρονη τέχνη.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον πολιτισμό, ο οποίος συμβάλλει στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής, με περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ συνολικά, μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Με την υπουργό, τόνισε, συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να προετοιμάσουμε τα έργα πολιτισμού που θα ενταχθούν στο νέο ΠΕΠ 2021-2027. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό στην Αττική μας και στο πλαίσιο αυτό εργάζεται το άρτια καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ