Χονγκ Κονγκ: Πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν για την έκδοση παιδικών βιβλίων με ήρωες λύκους και πρόβατα


Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε σήμερα πέντε ανθρώπους με την κατηγορία της ανταρσίας, λέγοντας ότι τα παιδικά βιβλία που εξέδωσαν με ήρωες λύκους και πρόβατα είχαν σκοπό να υποκινήσουν σε μίσος απέναντι στην κυβέρνηση της πόλης μεταξύ των νεαρών ατόμων.

Οι συλλήψεις αυτές είναι οι πιο πρόσφατες στις οποίες εμπλέκονται φερόμενοι ως επικριτές της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, που έχουν προκαλέσει φόβους για τον συρρικνούμενο χώρο για διαφωνία αφότου το Πεκίνο επέβαλε έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια τον Ιούνιο του 2020 προκειμένου να τερματίσει τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην ημιαυτόνομη πόλη.

Η αστυνομία δήλωσε πως ένα βιβλίο, “Defenders of the Sheep Village’ (“Οι Υπερασπιστές του Χωριού των Αμνών”), έχει σχέση με τις διαδηλώσεις. Στην ιστορία, λύκοι θέλουν να καταλάβουν το χωριό και να φάνε τα πρόβατα, τα οποία με τη σειρά τους αντεπιτίθενται χρησιμοποιώντας τα κέρατά τους.

Οι συλληφθέντες είναι μέλη μιας ένωσης λογοθεραπευτών που εξέδωσε βιβλία για παιδιά. Η αστυνομία δήλωσε πως πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25-28 ετών. Δεν τους κατονόμασε.

Συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συνωμοσία για έκδοση στασιαστικού υλικού βάσει ένα νόμου της εποχής της αποικιοκρατίας που είχε χρησιμοποιηθεί σπάνια στο παρελθόν πριν από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο αστυνομικός διευθυντής Στιβ Λι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η αστυνομία ανησύχησε λόγω πληροφοριών που περιέχουν τα βιβλία για τα παιδιά οι οποίες “αλλάζουν το μυαλό τους και αναπτύσσουν ένα ηθικό πρότυπο να είναι εναντίον της κοινωνίας”.

Ανέφεραν άλλα δύο βιβλία που εξέδωσε η Ένωση εκτός από το “Defenders of the Sheep Village”.

Το δεύτερο είναι η ιστορία 12 προβάτων που παίρνουν οι λύκοι στο χωριό των τεράτων όπου θα τα μαγειρέψουν για να τα φάνε, υπονοώντας ενδεχομένως τους 12 ανθρώπους από το Χονγκ Κονγκ που συνέλαβε η Κίνα πέρυσι τον Αύγουστο στη θάλασσα καθώς επιχειρούσαν να διαφύγουν από την πόλη με βάρκα. Ο Λι είπε πως η ιστορία δεν είναι αληθινή και υποκινεί σε μίσος εναντίον των αρχών.

Το τρίτο βιβλίο είναι η ιστορία λύκων που τρυπώνουν αθόρυβα μέσα από μια τρύπα στο χωριό των προβάτων και δείχνει τους λύκους να είναι βρόμικοι και τα πρόβατα καθαρά. Σκοπός ήταν να προκαλέσει μίσος εναντίον της κυβέρνησης, είπε ο Λι.

Οι πρώτες καταδίκες βάσει του νόμου περί ανταρσίας μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και δύο ετών, ανέφερε η αστυνομία.

Οι αρχές αρνούνται οιαδήποτε αποσάθρωση δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ –το οποίο επέστρεψε στην Κίνα το 1997 βάσει της αρχής “ένα κράτος, δύο συστήματα” που αποσκοπούσε στη διατήρηση των ελευθεριών και του ρόλου του ως χρηματοπιστωτικού κέντρου — αλλά λένε πως η εθνική ασφάλεια της Κίνας είναι κόκκινη γραμμή.

Αξιωματούχοι ασφαλείας λένε πως η δράση για την επιβολή του νόμου βασίζεται σε στοιχεία και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική στάση ενός μεμονωμένου ατόμου, το παρελθόν ή το επάγγελμά του.

Πηγή: ΑΜΠΕ