ΠΑΤΡΑ: Αγωνία για την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» – «Καμπανάκι» από τα λύματα στο +35%

Αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων τριών μηνών καταγράφηκε στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, με τη διασπορά του ιού να είναι εμφανής σε όλη τη χώρα, ενώ την ανησυχία εντείνουν τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα, που δείχνουν “έκρηξη” σε Αττική και Θεσσαλονίκη, γεγονός που αναμένεται να “μεταφραστεί” σε κρούσματα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου, με το μήνυμα που εκπέμπεται απ’ όλες τις πλευρές να είναι σαφές, ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που η μετάλλαξη “Δέλτα” εξαπλώνεται ταχύτατα και απειλητικά. Η λήψη κι άλλων μέτρων τοπικού χαρακτήρα, παρόμοιων με αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο, είναι ένα σενάριο που θέλουν να αποφύγουν από την κυβέρνηση, ωστόσο, εάν η επιδημιολογική εικόνα είναι τέτοια, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνουν παρόμοιες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.565 νέες μολύνσεις, ενώ ακόμη εννέα συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 121, έναντι 123 χθες. Η θετικότητα ανήλθε στο 3,98% με 89.521 τεστ, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφεται και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Από τις 10 Ιουλίου, όταν και οι εισαγωγές ήταν 65 σε όλη τη χώρα, στις 19 Ιουλίου έφτασαν τις 136, ενώ σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων σε όλη τη χώρα έχει φτάσει τους 980, δηλαδή μία ανάσα πριν από τους 1.000.

Η διασπορά του κορονοϊού είναι εμφανής. Η Αττική καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα, με 1.607 νέες μολύνσεις, ενώ 254 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και σταθερά ψηλά παραμένει η Κρήτη με 334 συνολικά νέα κρούσματα (στο Ηράκλειο καταγράφηκαν 153, στο Λασίθι 35, στο Ρέθυμνο 94 και στα Χανιά 52). Ο ιός έχει “ταξιδέψει” και στα νησιά. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, στην Άνδρο εντοπίστηκαν 3 νέα κρούσματα, στη Ζάκυνθο 11, στη Σαντορίνη 58, στην Κάλυμνο 4, στην Κέρκυρα 27, στην Κεφαλονιά 6, στην Κω 19, στη Λευκάδα 8, στη Λήμνο 3, στη Μήλο 8, στη Μύκονο 37, στη Νάξο 7, στην Πάρο 34, στη Ρόδο 48, στη Σάμο 2, στις Σποράδες 3, στη Σύρο 5, στην Τήνο 1 και στη Χίο 16.

Σε ό,τι αφορά στις μετρήσεις στα λύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομάδας 5 έως 11 Ιουλίου 2021, καταγράφηκε “έκρηξη” του ιικού φορτίου στην Αττική (+219%), στη Θεσσαλονίκη (+260%) και στην Αλεξανδρούπολη (+255%). Σημαντική αύξηση καταγράφεται επίσης στα Χανιά (+176%) και στον Άγιο Νικόλαο (+110%). Αύξηση 34% σημειώθηκε στη Λάρισα, 24% στο Ρέθυμνο, 48% στα Ιωάννινα, ενώ πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο Βόλο (-68%) και στο Ηράκλειο (-74%). Στην Ξάνθη το ιικό φορτίο παρέμεινε πολύ χαμηλό αλλά ήταν ανιχνεύσιμο.

 

 

 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουν οι ειδικοί, που αναμένεται να συνεδριάσουν την Παρασκευή. Μεταξύ, άλλων, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, στο “τραπέζι” θα μπει και το ζήτημα της Μυκόνου και της ενδεχόμενης άρσης των περιοριστικών μέτρων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να εξεταστεί η πορεία της πανδημίας στο νησί των Ανέμων προκειμένου οι ειδικοί να καταλήξουν σε μια απόφαση σχετικά με το εάν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν ή θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και μετά τη Δευτέρα. Αν τα στοιχεία δείξουν βελτίωση ή σταθεροποίηση, τότε οι απαγορεύσεις θα πάψουν να ισχύουν.