Novartis – Παπαγγελόπουλος: Οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφασίζουν για την προστασία των μαρτύρων

Της Ιώαννας Μάνδρου

Στην αρμοδιότητα των οικονομικών εισαγγελέων είναι η άρση ή μη της προστασίας των μαρτύρων στην υπόθεση
Novartis-και του πρώην υπουργού Δημ. Παπαγγελόπουλου που έχει παραπεμφθεί με απόφαση της Βουλής σύμφωνα με τις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών.

Αυτό έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες το δικαστικό συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου, το οποίο συνεδρίασε για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων που είχε τεθεί με την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θεοδώρου, η οποία αποχώρησε στο τέλος Ιουνίου από το εισαγγελικό σώμα, λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με μία πολυσέλιδη και εμπεριστατωμένη νομικά πρόταση είχε εισηγηθεί τον αποχαρακτηρισμό των δύο μαρτύρων στην «υπόθεση Παπαγγελοπούλου» με το σκεπτικό ότι η προστασία τους αφορούσε μόνο την βασική υπόθεση της Novartis και των πρακτικών της εταιρείας για δωροδοκίες και όχι το σκέλος της υπόθεσης με την ενοχοποίηση των 10 πολιτικών προσώπων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη σήμερα συνεδρίασε τον δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, τα μέλη του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποφάσισαν επί της ουσίας τα ίδια αν θα πρέπει να μείνουν οι «κουκούλες» στους προστατευόμενους μάρτυρες, ή αν αυτοί θα πρέπει να εξεταστούν με τα πραγματικά τους στοιχεία ενώπιον της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η οποία διενεργεί τη δικαστική έρευνα. Αντίθετα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έκριναν ότι οι εισαγγελείς που έχουν την αρμοδιότητα για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα είναι εκείνοι που μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη των προστατευόμενων μαρτύρων. Αν δηλαδή θα αρθεί η προστασία τους ή όχι.

Έτσι, μετά από αυτή την εξέλιξη η «σκυτάλη» για το κρίσιμο ζήτημα του τρόπου εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων, απόφαση που εκτός από δικαστικές έχει και πολιτικές διαστάσεις, αναμένεται να ληφθεί από τη νέα Οικονομική Εισαγγελία, που έχει συσταθεί και λειτουργεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα εφετών Χρήστου Μπαρδάκη.

Πηγή: skai.gr