Nord Stream 2: Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την συμφωνία με Γερμανία – Δεν επιβεβαιώνει ακόμα το Βερολίνο

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την συμφωνία με τη Γερμανία στη διαμάχη για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Εκκρεμεί όμως ακόμη επιβεβαίωση από το Βερολίνο.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε πάντως στην Ουάσινγκτον ότι προβλέπονται κυρώσεις εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει τον αγωγό φυσικού αερίου για να βλάψει την Ουκρανία. Η Γερμανία θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν επανέλαβε πρόσφατα τις επιφυλάξεις του για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα όταν η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον.

Μέσω του σχεδόν ολοκληρωμένου αγωγού της Βαλτικής Θάλασσας θα μεταφέρεται ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη. Οι επικριτές φοβούνται ότι η Ευρώπη θα εξαρτηθεί περισσότερο από το ρωσικό αέριο, καθώς και ότι θα υπάρχει οικονομική ζημία για την Ουκρανία και άλλες παραδοσιακές χώρες διέλευσης φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν το έργο, μεταξύ άλλων επιβάλλοντας κυρώσεις στις εμπλεκόμενες εταιρείες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ