Χρηματιστήριο: Ισχυρό ριμπάουντ πάνω από τις 850 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με μία ημέρα… καθυστέρηση ήρθε η ισχυρή αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά τη χθεσινή νωθρή άνοδο, σήμερα έκανε τη μεγάλη κίνηση για πάνω από τις 850 μονάδες, αν και ο τζίρος δεν κατάφερε να αυξηθεί σε πιο ενθαρρυντικά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,83% στις 854,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 840,82 μονάδων (+0,24%) και 854,43 μονάδων (+1,86%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Ισχυρό ριμπάουντ πάνω από τις 850 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,85%, στις 2.045,55 μονάδες, ενώ στο +1,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.394,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,51% στις 513,80 μονάδες.

Λίγο τζίρο… ακόμη

Αν και το ΧΑ τελικά κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 850 μονάδες, η γλυκόπικρη αίσθηση που άφησε η σημερινή συνεδρίαση είχε να κάνει με τον τζίρο. Αυτό που έχει προβληματίσει άλλωστε είναι η διαφορά στα επίπεδα του τζίρου μεταξύ του sell off της Δευτέρας, της μικρής αντίδρασης της Τρίτης και της σημερινής ισχυρής ανόδου. Βέβαια, όπως είχε επισημάνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, αν σκεφτεί κάποιος πόσα χρήματα έχει σηκώσει και σηκώνει η αγορά από το επενδυτικό κοινό, ελληνικό και ξένο, το τελευταίο διάστημα μπορεί να καταλάβει γιατί έχει αυτή την εικόνα.

Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να κινείται σημαντικά και η περιφέρεια με κάποιους εισηγμένους να αποφασίζουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να προχωρήσουν και σε ΑΜΚ. Είναι λογικό πως κάθε κύμα της ελληνική αγοράς προσελκύει και νέα κεφάλαια που αποφασίζουν να τοποθετηθούν, παρ’ όλα αυτά πάντα χρειάζονται και χρονικές ανάσες από την ίδια την αγορά πριν μας δείξει το επόμενο τασικό κομμάτι, καταλήγει ο ίδιος.

Έτσι, ο δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί για να αλλάξει και η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ακόμη μακρύς, ειδικά όταν σταδιακά εισερχόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τους εγχώριους επενδυτές να απέχουν σιγά σιγά, ενώ η οριστική λήξη του πτωτικού καναλιού θα έρθει μόνο με την ανάπτυξη των 880 – 885 μονάδων, ωστόσο, η συνέχιση μιας λελογισμένης και δίχως υπερβολές αντίδρασης είναι το μείζον στην παρούσα συγκυρία.

Επανάληψη του μοτίβου;

Αυτό που αποζητά επίσης να μάθει η αγορά είναι εάν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να κάνει το “5 στα 5” και να ανακτήσει τις 900 μονάδες, όπως έχει κάνει ήδη τέσσερις φορές στα pullbacks του προηγούμενου διαστήματος και παρά το γεγονός ότι σε κάθε οπισθοχώρηση ο Γενικός Δείκτης “επισκέπτεται” και πιο χαμηλά επίπεδα. Το θετικό είναι ότι ο ΚΜΟ 200 του FTSE 25, ήτοι στις 1.990 μονάδες, έδειξε προς στιγμή να διασώζεται, αλλά δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σημαντικό μαξιλάρι ώστε να μη δοκιμαστεί κάποια διάσπαση που θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα πωλήσεων και stop loss.

Πάντως, θετικά στην επιβεβαίωση της ανάκαμψης θα λειτουργήσει το ποσοστό των εμβολιασμών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Σαφώς η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα και πιθανές αποφάσεις της κυβέρνησης για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες αναμένεται να επιταχύνει τον ρυθμό των εμβολιασμών, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο, Titan και ΕΛΧΑ ήταν οι “μπροστάρηδες” της ανόδου με κέρδη άνω του 4%, με την Jumbo να ανακάμπτει σήμερα με το +3,97% που κατέγραψε. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Alpha Bank, Μυτιληναίος και ΔΕΗ.

Τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Motor Oil, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Aegean, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και ΟΤΕ. Ο Σαράντης έκλεισε με απώλειες 0,35%.