Γερμανία-Πλημμύρες: Πού απέτυχε το σύστημα προειδοποίησης; Οι πολιτικοί ζητούν επανεξέταση

Η πολιτική επανεξέταση της λειτουργίας του συστήματος προειδοποίησης των πολιτών ξεκίνησε ενόσω οι εργασίες διάσωσης και αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες συνεχίζονται. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι διέπραξαν λάθη τα κρατίδια.

Μετά από μαζική κριτική η οποία ασκήθηκε στον Χριστιανοκοινωνιστή (CSU), ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρτών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) για θέματα εσωτερικής πολιτικής Ματίας Μίτελμπεργκ υπερασπίστηκε τη διαχείριση της κρίσης από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας Καταστροφών (BBK). «Τώρα θα πρέπει να αναλυθούν τα γεγονότα της καταστροφικής πλημμύρας λεπτομερώς για να δούμε αν και πού δεν έχουν λειτουργήσει οι (προβλεπόμενες) διαδικασίες. Αυτό ισχύει κυρίως για τα ομοσπονδιακά κρατίδια, επειδή είναι τα κυρίως υπεύθυνα για την προστασία από καταστροφές. Ρητώς τάσσομαι κατά του πρόωρου καταλογισμού ευθυνών και της πρόωρης διατύπωσης προτάσεων για μεταρρυθμίσεις», τόνισε σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Neue Osnabruecker Zeitung (NOZ).

Προηγουμένως, είχε ενταθεί η κριτική επειδή οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων έφτασαν στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών πολύ αργά. Ο Ζέεχοφερ το απέρριψε όμως αυτό χτες. «Δεν αποκλείω ότι πρέπει να βελτιώσουμε το ένα ή το άλλο, αλλά τα προειδοποιητικά μηνύματα λειτούργησαν χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα», δήλωσε. Επίσης, ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) επικεφαλής Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας Καταστροφών (BBK) Άρμιν Σούστερ είπε ότι «οι προειδοποιήσεις μας, ολόκληρη η υποδομή προειδοποίησης, λειτούργησαν πλήρως».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ένοπλων Δυνάμεων, Αντρέ Βίστνερ, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσει πολύ νωρίς η συζήτηση για την επανεξέταση του συστήματος προειδοποίησης. «Το κύριο πράγμα τώρα είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους πληγέντες και στη συνέχεια να εξετάσουμε που η ομοσπονδία, τα κρατίδια και οι τοπικές αρχές μπορούν να βελτιώσουν την πολιτική προστασία», δήλωσε στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Heilbronner Voice».

Στην Γερμανία αρμόδια για την προστασία από καταστροφές είναι τα ομοσπονδιακά κρατίδια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει άμεσες αρμοδιότητες επ΄αυτού. Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα σοβαρών ατυχημάτων, ωστόσο, τα ομοσπονδιακά κρατίδια μπορούν, για παράδειγμα, να ζητήσουν την βοήθεια από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Μπούρκχαρντ Γιούνγκ ζήτησε με δηλώσεις του στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke «κρυστάλλινη ανάλυση μετά την οξεία έκτακτη ανάγκη για το τι μπορεί να μάθει κανείς από την μετεωρολογική καταστροφή για το μέλλον, λ.χ. για την επικοινωνία σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών. Για παράδειγμα, η κατάρρευση σταθερών και κινητών δικτύων έκανε την επικοινωνία πιο δύσκολη», είπε.

Η Γερμανική Ένωση Πυροσβεστών τάχθηκε επίσης υπέρ «της επανεξέτασης και επαναξιολόγησης για το διάστημα μετά την παρύσα επιχείρηση αντιμετώπισης της καταστροφικής πλημμύρας. «Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί εάν τα συστήματα προειδοποίησης πρέπει να προσαρμοστούν – για παράδειγμα με τις αναλογικά ελεγχόμενες σειρήνες συμπληρωματικά προς τα ψηφιακά μέσα. Προς το παρόν, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για αξιώσεις ή ακόμη και καταλογισμό ευθυνών. Βρισκόμαστε επί του παρόντος στη φάση της παροχής έκτακτης βοήθειας επί τόπου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Καρλ- Χάιντς Μπάνζε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Augsburger Allgemeine».

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο ομοσπονδικό κοινοβούλιο Tόρστεν Φράι ζήτησε την εκπόνηση ενός εθνικού νόμου για τον έλεγχο των καταστροφών. «Όχι για να υπονομεύσουμε τον φεντεραλισμό – αλλά για να είμαστε σε θέση να δράσουμε όταν η ζημιά υπερβαίνει τα σύνορα των κρατιδίων», δήλωσε στην «Handelsblatt».

Ο Φράι πρότεινε επίσης να βασiστεί η παροχή έκτακτης επείγουσα βοήθειας στα θύματα της καταστροφής από τις πλημμύρες στην εμπειρία της πανδημίας. «Το κρίσιμο για την επείγουσα βοήθεια είναι να φτάνει αμέσως. Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό την άνοιξη του 2020 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρότυπο, χάρη στο οποίο οι πληγέντες να βοηθηθούν χωρίς γραφειοκρατία. Οι επιχειρήσεις και η γεωργία πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν στη βοήθεια αυτή», όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ