Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν: Από την “Βουλή” του ψευδοκράτους τα “χαρμόσυνα” νέα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης, ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στα κατεχόμενα, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη. Αργότερα θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση της λεγόμενης “Βουλής”, την οποία θα προσφωνήσει ανακοινώνοντας “τα καλά νέα”, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει εδώ και μερικές ημέρες. Σε ανοικτή γραμμή Αθήνα και Λευκωσία, με το υπουργείο Εξωτερικών να διαμηνύει πως οι όποιες ενέργειες γίνουν από τουρκικής πλευράς στην Αμμόχωστο με στόχο την επιβολή τετελεσμένων, θα επηρεάσει και τα ελληνοτουρκικά. “Η παρανομία δεν μπορεί να παράξει νομιμότητα” δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Την ώρα της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου στη “Βουλή”, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Κόμμα Αναγέννησης έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε συγκέντρωση έξω από αυτήν. Για τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί θα τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες, μέσω των οποίων η ομιλία Ερντογάν θα μεταδίδεται απευθείας.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ομιλία του στη “Βουλή”, προβλέπεται να παρακαθίσει σε σύντομη σύσκεψη στο “Προεδρικό” και ακολούθως, το απόγευμα, να μεταβεί στο Μπουγιούκ Χαν όπου θα έχει συνάντηση με νέους, όπως είχε πράξει προ ημερών και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και όλο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας-ψευδοκράτους. Ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα παρευρεθούν σε μαζική τελετή για τα εγκαίνια έργων υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί στα Κατεχόμενα.

Το βράδυ ο κ. Ερντογάν θα κηρύξει, μαζί με τον κ. Τατάρ, την έναρξη του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα “διασημοτήτων” στο πλαίσιο του “διεθνούς φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητισμού βόρειας Κύπρου”.

Η Αθήνα σε ανοικτή γραμμή και στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένει και εκείνη τις οριστικές ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου σήμερα προκειμένου ,αν παραβιάζονται οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, να ζητήσουν και να ανακοινώσουν αντίμετρα.

Σε μια συμβολικής σημασίας και όχι μόνο κίνηση, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη από σήμερα, στην Κύπρο, ενώ την Τετάρτη θα πάει και ο Υπουργός Εξωτερικών μετά την επίσκεψη του στο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται, πως σε χθεσινή συνέντευξή του ο κύριος Δένδιας σε αραβική εφημερίδα αναφέρεις στην στάση του Τούρκου Προέδρου για τα κατεχόμενα επεσήμανε πως

“Αν η ρητορική στο κατεχόμενο τμήμα, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν δεν έχει κανένα νόημα.”

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ