Πελώνη: Ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών

«Παράθυρο» για την επίταξη ξενοδοχείων καραντίνας ανοίγει η κυβέρνηση εφόσον υπάρξουν εξάρσεις της πανδημίας του κοροναϊού. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη είπε πως «υπάρχει ένα σχέδιο ενίσχυσης των ξενοδοχείων καραντίνας όπου υπάρχουν εξάρσεις και αυτές τις ημέρες επαναξιολογείται το υγειονομικό πρωτόκολλο». Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι στα καταστήματα, από τον φθινόπωρο.

Η κ. Πελώνη είπε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση αφού την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες.

Όπως είπε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.

Ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς και στους Δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου. Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μια φορά με self test και μια με rapid. Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Αναφορικά δε, με το μίνι lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο η κ. Πελώνη είπε ότι το 46% των κρουσμάτων είναι συνδεδεμένο με χώρους εστίασης. Όλοι πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Στο ερώτημα αν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει και άλλα μέτρα είπε ότι παρακολουθούν την κατάσταση και όπου χρειάζεται παρεμβαίνουν. «Αυτό είναι ένα καμπανάκι για όλους να τηρούν τα μέτρα. Ελπίζω να τηρηθούν και να μην χρειαστεί να παρέμβουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τους εμβολιασμούς

«Τα νέα δεδομένα σε συνδυασμό με τη σταδιακή επικράτηση του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα» καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό των μεγαλύτερων, αλλά και των πιο ευπαθών συμπολιτών μας που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη». είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση πάνω από 5.430.000 άτομα και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 4.590.000.

Για το αν θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στην ψυχαγωγία είπε ότι προσβλέπουμε ότι όλοι οι συμπολίτες μας στους κλάδους αυτούς θα εμβολιαστούν και δεν θα χρειαστεί. Όλα αξιολογούνται ανάλογα με την πορεία της πανδημία

Επεσήμανε ότι για το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών θα γίνουν το απόγευμα σχετικές ανακοινώσεις από τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά δε με τα προνόμια των εμβολιασμένων στα καταστήματα λιανικής η κ. Πελώνη παρέπεμψε για το φθινόπωρο και τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

«Είμαστε στον Ιούλιο, ελπίζω πως όλοι θα σπεύσουμε για να κτίσουμε το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας αυτό έχει σημασία».

Πρέπει, τόνισε, όλοι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε με ένα κάλο ποσοστό ανακοινωθήκαν και τα πεδία της υποχρεωτικότητας, προσβλέπουμε ότι θα μπούμε στο φθινόπωρο με ένα κάλο ποσοστό (εμβολιασμών). Τα του φθινοπώρου θα τα συζητήσουμε το φθινόπωρο».