ΠΑΤΡΑ: Πανελλήνιος Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός Ιδεών με απονομή βραβείων από το Καρναβάλι

Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό Ιδεών με απονομή βραβείων με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ – ΧΩΡΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ» προκήρυξε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας με καταληκτική προθεσμία υποβολής των προτάσεων του Διαγωνισμού την Πέμπτη 16/09/2021 και ώρα 14.00.
Οι συμμετέχοντες στον παρόντα διαγωνισμό, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πάρκο αναψυχής, το οποίο θα συνιστά μία πρωτότυπη θεματικά και αισθητικά πρόταση και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες του, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τα εξής χαρακτηριστικά στις ολοκληρωμένες προτάσεις που θα καταθέσουν για τον σωστό σχεδιασμό του εν λόγω πάρκου αναψυχής:
● Ο χώρος πρέπει να έχει τη μορφή ενός Θεματικού Πάρκου Αναψυχής με κατασκευές που θα συνδέονται μεταξύ τους και οι οποίες θα έχουν πρωτότυπο εικαστικό χαρακτήρα και ενιαίο ύφος.
● Θα πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό θέμα που να αποτελεί αφορμή για παιχνίδι περιήγησης και αναζήτησης (πχ. Κυνήγι Θησαυρού), το οποίο να εξυπηρετείται από τη διάταξη και τον σχεδιασμό των στοιχείων – κατασκευών που θα αποτελούν το χώρο.
● Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη η σχέση του χώρου με το περιβάλλον του και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται (κτιριακό Συγκρότημα Παλαιών Σφαγείων με τις πολιτιστικές του λειτουργίες, Προαστιακός – Τρένο, Λιμάνι και επικοινωνία με την Ευρώπη).
● Ο καλλιτέχνης – σχεδιαστής που θα καταθέσει την πρόταση θα πρέπει να διατυπώσει μέσα από σχετικά επεξηγηματικά κείμενα και σχέδια (επιμέρους λεπτομέρειες και συνολική ζωγραφική μακέτα) την πρότασή του ως προς την θεματολογική αλλά και τη σχεδιαστική – αισθητική άποψη, λαμβάνοντας υπόψη πρακτικά λειτουργικά θέματα, όπως η ευκολία κίνησης και η ασφάλεια των παιδιών.
● Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι η υλοποίηση του έργου θα αναληφθεί ιδίως από το Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου Πατρέων.
● Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη οι γενικές οδηγίες και τα κριτήρια των ασφαλών προϊόντων, όπως αυτά ορίζονται στην Οδηγία 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 3ης Δεκεμβρίου 2001 για την γενική ασφάλεια προϊόντων.
Βασικοί Στόχοι του εγχειρήματος είναι:
● Κατασκευή θεματικού πάρκου εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα με θεματικές ενότητες και παιχνίδια, χώρους απασχόλησης είτε με εμψυχωτή είτε χωρίς εμψυχωτή
● Ανάδειξη του Θεματικού Πάρκου Αναψυχής σε ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής
● Κατασκευή και λειτουργία του Θεματικού Πάρκου Αναψυχής με την βοήθεια των εργαστηρίων του καρναβαλικού οργανισμού
● Το πάρκο πρέπει να απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες, χωρίς οποιουδήποτέ είδους διάκριση
● Το πάρκο πρέπει να ενθαρρύνει την εξωστρέφεια, τη χαρά, την ομαδικότητα, τη δράση, την εκπαίδευση, το παιχνίδι, τον συναγωνισμό, και την ανακάλυψη.
● Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να εμπνευστούν ως προς τη θεματολογία του πάρκου, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, από το Πατρινό Καρναβάλι, από τον Καραγκιόζη, από την τοπική παράδοση και κοινωνία, από το «ταξίδι» σαν έννοια, από «την ανακάλυψη ενός Κρυμμένου Θησαυρού», από την Ελληνική Μυθολογία και άλλα
● Το πάρκο δεν πρέπει να έχει φυσιογνωμία παιδικής χαράς, καθώς θα ανακατασκευαστεί δίπλα παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες
● Το πάρκο δύναται να λειτουργεί και αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη επίσκεψη στον κυρίως χώρο προβολής του Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη
● Οι δραστηριότητες στο πάρκο είναι επιθυμητό να εμπεριέχουν στοιχεία σύγχρονης τεχνολογίας, επί παραδείγματι έξυπνο φωτισμό, για τη διάδραση με τον επισκέπτη
● Οι κατασκευές στο πάρκο αναψυχής θα πρέπει να ταιριάζουν αισθητικά με τον κυρίως χώρο του και δεν θα πρέπει να απαιτούν πολεοδομική άδεια.

Δικαίωμα συμμετοχής και βραβεία

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών ή νομικά πρόσωπα, μεμονωμένα ή κατά ομάδες.
Θα απονεμηθούν 3 βραβεία, το πρώτο: 3.000,00 €, το δεύτερο: 1.200,00 €, και το τρίτο: 800,00 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Φορέας χρηματοδότησης είναι το ΝΠΙΔ ΚΕΔΗΠ (χρηματοδότηση από ιδίους πόρους, ΚΑ 15-6162.0010).

Πενταμελής κριτική επιτροπή και κριτήρια

Για την κρίση των υποψηφιοτήτων έχει οριστεί πενταμελής Κριτική επιτροπή. Για την κρίση της Κριτικής Επιτροπής θα ληφθεί υπ’ όψη ο βαθμός προσέγγισης στους ακόλουθους τεθέντες στόχους, οι οποίοι έχουν ισοδύναμη βαρύτητα:
– τα αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της πρότασης,
– τη συμβολή στην αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής,
– την καλλιτεχνική πρωτοτυπία της πρότασης σε συνδυασμό με την εφαρμοσιμότητα και την οικονομική προσέγγιση αυτής.
Η απόφαση της Κριτικής Επιτροπής για την απονομή των βραβείων είναι δεσμευτική για τη Διοργανώτρια Αρχή, εφόσον δεν είναι αντίθετη προς τους όρους της Προκήρυξης.

Υποβολή των προτάσεων

Καταληκτική προθεσμία υποβολής των προτάσεων του Διαγωνισμού ορίζεται η 16/09/2021 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.00, μετά την παρέλευση της οποίας καμία συμμετοχή δεν θα γίνεται δεκτή.
Η υποβολή των προτάσεων θα γίνει στo πρωτόκολλο της Διοργανώτριας Αρχής στη Διεύθυνση : Ακτή Δυμαίων 84, Πάτρα, Τ.Κ. 26333 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00-14:00. Δεκτές γίνονται επίσης προτάσεις που αποστέλλονται στην ίδια διεύθυνση με το ταχυδρομείο ή μέσω ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών, με ευθύνη του διαγωνιζόμενου για την έγκαιρη υποβολή τους.
Δεν προβλέπεται η ανάθεση της περαιτέρω επεξεργασίας της ιδέας του έργου στον δημιουργό της ιδέας που θα βραβευθεί.
Αρμόδια υπηρεσία για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού είναι η Οικονομική Υπηρεσία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας Διεύθυνση : Ακτή Δυμαίων αρ. 84 , Τ.Κ. 26333, Πάτρα Τηλ. : 2610 390917, 2610 361750 Ηλ. Ταχυδρομείο: info@carnivalpatras.gr Ιστοσελίδα : http://www.carnivalpatras.gr
Η διακήρυξη της προκήρυξης του διαγωνισμού συνοδευόμενη από τα σχέδια των κτιρίων και το τοπογραφικό διάγραμμα στα Παλαιά Σφαγεία έχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού http://www.carnivalpatras.gr