Ανοίγει από αύριο η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς – Θα γίνονται με Johnson & Johnson

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:26

Από αύριο το πρωί ανοίγει η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς ώστε οι γιατροί να μπορούν να δηλώνουν τους ασθενείς που δεν μπορούν να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα και να προγραμματιστεί το ραντεβού τους, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα γίνεται είτε από ιδιώτες γιατρούς είτε από τις κινητές μονάδες, με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.

Επίσης, πρόσθεσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατ’ οίκον στις απομακρυσμένες περιοχές.

Ο κ. Θεμιστοκλεόυς ανακοίνωσε ακόμη ότι από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια αυθημερόν, ενώ καταργείται η ποινή αποκλεισμού που ίσχυε για αλλεπάλληλες αλλαγές ραντεβού εμβολιασμού.

Όσον αφορά την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9.780.000 εμβολιασμοί. Τον εμβολιασμό τους έχει ήδη ολοκληρώσει το 44% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και το 52% των ενηλίκων, ενώ τουλάχιστον μία δόση έχει κάνει το 5% του συνολικού πληθυσμού και το 61% των ενηλίκων.

Επίσης, 20.000 έφηβοι από 15 έως 17 ετών έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου απέρριψε για μια ακόμη φορά τους ισχυρισμούς περί πειραματικών εμβολίων, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια πριν αδειοδοτηθούν έχουν χορηγηθεί σε χιλιάδες εθελοντές και έχει διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους.

Αναφερόμενη σε θέματα θρησκευτικής ηθικής, με αφορμή τις αναφορές ότι στα εμβόλια χρησιμοποιούνται εμβρυικά κύτταρα, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι κανένα από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα.

Όπως τόνισε στη διαδικασία ανάπτυξης των εμβολίων χρησιμοποιούνται κυτταρικές σειρές από ιστούς εμβρύων που ελήφθησαν πριν από δεκαετίες, όμως αυτά αφαιρούνται πριν την παραγωγή των εμβολίων, προσθέτοντας ως εκ τούτου ότι δεν τίθεται θέμα θρησκευτικής ηθικής.

Σε ό,τι αφορά των εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, όπου περιλαμβάνονται και έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι με βάση δημοσιευμένη μελέτη στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι το 70,6% ήταν έφηβοι με υποκείμενο νόσημα (το κατ’ εξοχήν υποκείμενο νόσημα σε ποσοστό 36% ήταν η παχυσαρκία) στους οποίους τα εμβόλια είχαν θετικά αποτελέσματα.

Κλείνοντας η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε ότι το “εργαστήριο” των μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι, όχι οι εμβολιασμένοι, προτρέποντας ουσιαστικά τον κόσμο να εμβολιαστεί, επαναλαμβάνοντας ότι διαθέτουμε εμβόλια που προστατεύουν αποτελεσματικά από τις μεταλλάξεις.