Σε κλοιό ρευστοποιήσεων επανήλθε το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στην πτωτική τροχιά και πλησίον των 860 μονάδων επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του να βρίσκεται υπό πίεση σήμερα, εξωθώντας τους λιγοστούς αγοραστές που επιχειρούσαν το πρώτο μισό της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,84% στις 863,78 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 862,17 μονάδων (-1,02%) και 870,79 μονάδων (-0,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 47,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,33 εκατ. τεμάχια.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων επανήλθε το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,08%, στις 2.076,13 μονάδες, ενώ στο +0,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.406,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,32% στις 535,61 μονάδες.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ολοκληρώθηκε, με το Χρηματιστήριο να πετυχαίνει μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, δύο εκ των οποίων μάλιστα να είναι με οριακά κέρδη. Βέβαια, ο αρνητικός απολογισμός μόλις που έφτασε σήμερα τις 20 μονάδες, με την αγορά να διασώζεται από τις κινήσεις που έκαναν επιλεγμένοι τίτλοι και βοήθησαν ελαφρώς το κλίμα.

Διολίσθηση ή διατήρηση

Το μεγάλο ερώτημα στην αγορά είναι εάν αυτή η αδυναμία συνδέεται με την εποχικότητα ή αποτυπώνει τις αρνητικές προοπτικές που διαγράφονται καθημερινά από την πορεία της πανδημίας, τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες προέλευσης των τουριστικών μας ροών. Δεν είναι άλλωστε μακρινό το καλοκαίρι του 2020, όταν η αγορά βρισκόταν εγκλωβισμένη σε μια πλάγια και άνευρη κίνηση, με τον Νοέμβριο, δηλαδή τον μήνα της έναρξης του δεύτερου μεγάλου lockdown να γίνεται μια μεγάλη αγοραστική αφύπνιση.

Πάντως, όπως αναφέρει το Capital.gr, νέα μέτρα στην παρούσα φάση δεν θα ληφθούν, αφήνοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας. Βέβαια, το στοίχημα της ανάκαμψης δεν είναι μόνο στο χέρι της Ελλάδας, καθώς η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα το επόμενο τρίμηνο θα μπορούσε να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να επιβάλουν νέους περιορισμούς στη δραστηριότητα και την κινητικότητα.

Παραμένει η αισιοδοξία για την οικονομία

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι οι μέχρι τώρα επιδόσεις του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης και τα καλύτερα του αναμενομένου –έως τώρα– έσοδα από τον τουρισμό έφεραν εντός στόχου τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο, λίγες εβδομάδες μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όπως επισημαίνει το Capital.gr, τα έσοδα εμφάνισαν οριακή υπέρβαση ύψους 97 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2022 -2025.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ING, σύμφωνα με τις νέες της προβλέψεις, αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 8,5% στο β’ τρίμηνο του 2021, μετά και την ανάπτυξη-έκπληξη του α’ τρίμηνου, ενώ παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στον τουρισμό, η ολλανδική τράπεζα βλέπει πως και στο γ’ τρίμηνο η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με ισχυρούς ρυθμούς, της τάξης του 7%, αν και χαμηλότερα από το 7,4% που προέβλεπε έναν μήνα πριν.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ, η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank ήταν τα μεγαλύτερα βαρίδια της αγοράς, καθώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Motor Oil, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ. Titan, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ, ενώ Aegean και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, Jumbo και Βιοχάλκο έκλεισαν με μικρά κέρδη, με τις Coca Cola, Λάμδα και Σαράντη να σημειώνουν άνοδο ανώτερη του 1%.