Νέα μέτρα μπροστά για τη μετάλλαξη Δέλτα – Ακόμα και σήμερα από την Επιτροπής των λοιμωξιολόγων

Νέα μέτρα, ακόμα και σήμερα, είναι πιθανό να εισηγηθούν τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη στην Ελλάδα.
Νέα μέτρα άλλωστε έχουν προτείνει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες για τη…

μετακίνηση εκτός νομού με τεστ και ελέγχους, αλλά και για rapid test κατά την επιστροφή από τα νησιά, ωστόσο και τα δύο η κυβέρνηση δεν τα έχει υιιοθετήσει. Δεν αποκλείεται πάντως το δεύτερο να εφαρμοστεί τελικά, αν η κυβέρνηση βρει τρόπο να γίνονται τα rapid test στα νησιά. Ήδη από σήμερα τον έλεγχο των εγγράφων στα λιμάνια κατά την αναχώρηση των πλοίων την αναλαμβάνει το λιμενικό. Οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται στα λιμάνια τουλάχιστον 1,5 ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Τις μέρες που πέρασαν ορισμένα μέλη της Επιτροπής επέμεναν σε νέα μέτρα, ειδικά για τις μετακινήσεις. Να σημειωθεί ότι σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία έχει επανέλθει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια.

Στη χώρα μας υπάρχει στάση αναμονής για τα νέα μέτρα και προσδοκία για εφαρμογή των μέτρων με το καλοκαίρι των καθιστών στην εστίαση.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.938 νέα κρούσματα μετά τα 3.109 της Τρίτης. Ωστόσο χθες είχαμε μικρότερο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων -72.568- έναντι 85.29

Ανησυχία προκύπτει από το ποσοστό θετικότητας που σήμερα βρίσκεται στο 3,15%, με περιοχές όπως η Μύκονος και το Ρέθυμνο να κινούνται με 3,31% και 3,,69%. Κοντά στον μέσο όρο κυμαίνεται το ποσοστό στα Γρεβενά (3,12%), ενώ πάνω από τη μονάδα βρίσκονται αρκετές ακόμα περιοχές, όπως η Καρδίτσα (1,70%), ο Νότιος Τομέας της Αττικής (1,39%), τα Ιωάννινα (1,38%), η Πάρος και η Σαντορίνη (1,27%), η Ηλεία (1,17%), η Ανατολική Αττική (1,12%), η Μαγνησία (1,06%), το Ηράκλειο (1,05%) και ο Πειραιάς (1%).

Καμπανάκι έκρουσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή μετακίνηση πέραν από την ομάδα των νέων. Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση δείχνει , ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν την λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορωνοπάρτι και οι διασκεδάσεις» είπε εξηγώντας πως πλέον έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά.

Εν τω μεταξύ, «πυρετός» προετοιμασίας επικρατεί στην εστίαση, καθώς από την προσεχή Παρασκευή, 16 Ιουλίου του 2021, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα μπαίνουμε στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Οι υπεύθυνοι κατεβάζουν ήδη την ειδική εφαρμογή «COVID FREE GR» και κάνουν πρόβες για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων.

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για εμβολιασμένους ή για όσους νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο, δηλαδή μόνο με πράσινη ένδειξη στο σκαναρισμένο bar code.

Σε ό, τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους, οι επιχειρηματίες έχουν μία μέρα ακόμα προθεσμία για να αποφασίσουν αν θα είναι μόνο για εμβολιασμένους ή μεικτοί.

https://www.ieidiseis.gr