(Βίντεο)-Η Γαλατασαράι προκαλεί «μείζον» ελληνοτουρκικό διπλωματικό θέμα

«Μείζον» διπλωματικό θέμα, προκαλεί η αποχώρηση της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας από την Ελλάδα, η οποία επρόκειτο να δώσει φιλικό αγώνα με τον «Ολυμπιακό».

Ένα θέμα που, συνήθως, λύνεται με ένα τηλεφώνημα, αυτή τη φορά, υπό συνθήκες έντασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, και προηγούμενου επικοινωνιακού θορύβου στην Ελλάδα με αφορμή τον κορονοϊό, αίφνης ήλθε να δημιουργήσει νέες εστίες λεκτικών τριβών.

Ως ήταν αναμενόμενο, αλλά και αποτελεί πάγια πρακτική της, η Άγκυρα «σήκωσε» επικοινωνιακά το θέμα, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορώντας την Αθήνα ότι εσκεμμένα προέβαλε αδικαιολόγητα εμπόδια στην είσοδο των παικτών στην Ελλάδα, με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Από τη μεριά της, η Αθήνα περιορίστηκε σε μια τυπική απάντηση, ισχυριζόμενη ότι απλά εφάρμοσε τους νόμους περί εισόδου ξένων πολιτών στην Ελλάδα, και υπεραμύνθηκε των μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Αν και, διπλωματικά, η τουρκική πρεσβεία, δια του πρέσβη της, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, ήταν παρούσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά το «επεισόδιο» με την τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα, όπως φαίνεται σε ανάρτηση της Γαλατασαράι στο twitter, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν για το θέμα ενημερώθηκε εγκαίρως εκείνες τις ώρες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανάρτησή της στο twitter, η Γαλατασαράι, παρουσιάζει φωτογραφίες με τον Τούρκο πρέσβη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και κάνει λόγο «ανήθικη πρακτική» των ελληνικών αρχών.

Να σημειωθεί ότι ήδη η προβολή του «επεισοδίου» από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης είναι μεγάλη, ενώ με την άφιξή της στην Κωνσταντινούπολη, ο προπονητής της ομάδας προέβη σε νέες δηλώσεις.

Ως γνωστόν, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι αφίχθη στην Ελλάδα, έχοντας ήδη κάνει τέστ, αλλά οι ελληνικές Αρχές στο αεροδρόμιο απαίτησαν να υποβληθεί εκ νέου σε τεστ.

Ο Ν. Χαρδαλιάς, από την άλλη, υποστηρίζει ότι απλά ο «αλγόριθμος» για δειγματοληπτικά τεστ «έπεσε» πάνω στην ομάδα της Γαλατασαράι, και ότι ήταν η τουρκική αποστολή, η οποία αρνήθηκε ακόμα και το rapid test.

Όπως και να’ χει, ένα «αθλητικό» θέμα δημιουργεί ένα κακό πολιτικο-διπλωματικό προηγούμενο, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει συνέχεια.

Κάτι που φαίνεται, άλλωστε, και από την ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, αμέσως μετά το «επεισόδιο», έσπευσε να κάνει λόγο για «άδικη» και «απαράδεκτη μεταχείριση» εκ μέρους της Ελλάδας. Και, εκμεταλλευόμενος το γεγονός, να κινηθεί σε… οπαδικά μήκη κύματος, λέγοντας πως «Είμαστε πάντα με όλες τις ομάδες μας».

Το περιστατικό στο αεροδρόμιο έρχεται λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, δυο εβδομάδες προτού η χώρα μας μπει στη δεύτερη καραντίνα, είχε δοθεί έγκριση για να εισέλθει στην Ελλάδα αποστολή της ομάδας μπάσκετ της τουρκικής Φενέρ Μπαχτσέ, μέλη της οποίας είχαν πυρετό. Ο Ν.Χαρδαλιάς, πάντως, προέβη σε διάψευση του δημοσιεύματος.