Tα τρία “πακέτα” αναδρομικών για τους συνταξιούχους

Tου Δημήτρη Κατσαγάνη

Τρία “πακέτα” αναδρομικών βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους. Το πρώτο “πακέτο” αφορά τους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται αύξηση στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους,  μαζί και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Η καταβολή τους έχει ξεκινήσει με την πληρωμή των αυξήσεων στους “νέους” συνταξιούχους του Δημοσίου. Θα ακολουθήσουν στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου και, ενδεχομένως, λίγο αργότερα (σ.σ. Σεπτέμβριο) οι πληρωμές για τις άλλες κατηγορίες (αυξήσεις και αναδρομικά σε ” νέους” συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα κλπ).

Το δεύτερο “πακέτο” αναδρομικών “τρέχει” κάθε μήνα και αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “Ήλιος” τον Ιούνιο του 2021 καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ 14.631 νέες οριστικές συντάξεις και μαζί τους αναδρομικά ύψους 84,2 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο “πακέτο” θα αφορά, εφόσον οι αναμενόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι θετικές, τις επιστροφές των περικοπών (βάσει της νομοθεσίας του 2011-12) σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα κατά την 11μηνη περίοδο Ιουνίου 2015 -Μαΐου 2016.

Πιο αναλυτικά, οι εξελίξεις που “τρέχουν” σε σχέση με καθένα “πακέτο” έχουν ως εξής:

1. Εν αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά του 2015-2016

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και οι οποίες, όπως προκύπτει με βάση το βασικό σενάριο, θα είναι θετικές για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα κληθεί να συμμορφωθεί με τις (αναμενόμενες θετικές για τους συνταξιούχους) δικαστικές αποφάσεις και να επιστρέψει τις προαναφερθείσες περικοπές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν  στελέχη των Ταμείων τα οποία έχουν εικόνα για τις κυβερνητικές προθέσεις σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, εκείνο που προέχει δεν θα είναι (εφόσον κάτι τέτοιο επιδικασθεί από το ΣτΕ), η επιστροφή των αναδρομικών του 2015-2016, αλλά κατά πρώτον, η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση και, κατά δεύτερον, η επιτάχυνση των ρυθμών έκδοσης νέων κύριων συντάξεων.

2. Μεγάλο στοίχημα η δραστική μείωση των εκκρεμών συντάξεων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος “Άτλας”, οι ληξιπρόθεσμες (δηλ. εκείνες που “κλείνουν” πάνω από 3 μήνες αναμονής) εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανέρχονται σε 100.407, ενώ το δημοσιονομικό κόστος εξόφλησής τους φτάνει τα 380 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις συνολικές εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις (ληξιπρόθεσμες και μη) φτάνουν τις 132.605 και το κόστος εξόφλησης τους ξεπερνά τα 396 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στελέχη των Ταμείων, στις προαναφερθείσες καταγραφές εκκρεμών συντάξεων δεν συμπεριλαμβάνονται οι “διεθνείς” συντάξεις, δηλαδή οι συντάξεις Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού. Μαζί με αυτές (σ.σ. εκτιμώνται κοντά στις 20.000), το κόστος εξόφλησης των εκκρεμών φτάνει στο “κατώφλι” των 500 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τις “διεθνείς” συντάξεις η ένταξη του e-ΕΦΚΑ στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών EESSI σηματοδοτεί ταχύτερη απονομή των εν λόγω συντάξεων αλλά και άμεση διεκπεραίωση αιτημάτων για θέματα παροχών σε χρήμα. Το σύστημα EESSI αποτελεί ένα κλειστό ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης πληροφοριών μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., των χωρών του Ε.Ο.Χ., της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει λάβει ένα σύνολο μέτρων προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της έκδοσης νέων συντάξεων (πχ ψηφιακό σύστημα αίτησης, απασχόληση πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων κλπ.).

3. Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

Όσον αφορά τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση, έχει “κλειδώσει” για τα τέλη του τρέχοντος μηνός η καταβολή των αναδρομικών στους “νέους” συνταξιούχους του δημοσίου τομέα με πάνω από 30 έτη ασφάλιση.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη των Ταμείων, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για τις αυξήσεις που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019 (κατ΄εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου του Μάιου του 2016).

Σημειώνεται πως η προαναφερθείσα κατηγορία, (σ.σ. “νέοι” συνταξιούχοι του Δημοσίου), η οποία υπέβαλε αίτηση μετά τις 13 Μαΐου του 2016, έλαβε τις σχετικές αυξήσεις επί του καταβαλλόμενου ποσού της σύνταξής της στις 29 Ιουνίου.

Δεν είχε λάβει, όμως, τα αναδρομικά της περιόδου Οκτωβρίου 2019-Ιουνίου 2021, δηλαδή για διάστημα 21 μηνών. Τις αναδρομικές αυξήσεις για το 21μηνο αυτό θα τις λάβει στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Τις ίδιες μέρες και συγκεκριμένα, στις 27 Ιουλίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά στους “νέους” συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, δηλαδή σε εκείνους οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Έτσι οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικές αυξήσεις 21 μηνών, δηλαδή για το διάστημα Οκτωβρίου 2019-Ιουνίου 2021. Αναφορικά με τις αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις των “νέων” συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί επίσης στα τέλη του τρέχοντος μηνός και θα αφορά όχι μόνο τον Αύγουστο, αλλά και τον Ιούλιο.

Στελέχη των Ταμείων αναφέρουν πως στόχος είναι στα τέλη του Αυγούστου και στα τέλη του Σεπτεμβρίου να καταβληθούν οι αυξήσεις αλλά και τα αναδρομικά των “παλιών” συνταξιούχων τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (σ.σ. αιτήθηκαν σύνταξη πριν την 13η Μαΐου του 2016).