Διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Υπουργό Επικρατείας

Ομιλία μου στη συζήτηση επί του πορίσματος της «Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του.»

 

Αξιότιμε κύριε Παππά

ή Νίκο μου, ή λεβέντη μου και καμάρι μου, όπως σας αποκαλούσαν οι μέχρι πρότινος φίλοι σας: Εκλεγήκατε βουλευτής και αναλάβατε τα κρίσιμα καθήκοντα του Υπουργού Ενημέρωσης, προς ένα – και μόνο ένα – σκοπό. Να υπηρετήσετε, όπως ορκιστήκατε, τον ελληνικό λαό, στο όνομα του οποίου υπάρχουν και ασκούνται όλες οι εξουσίες.

Εσείς όμως, από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας σας, νομίσατε ότι η Ελληνική Πολιτεία σας άνοιξε μαγαζί και σας ανέθεσε να ντηλάρετε και να κάνετε άουτ-σόρσινγκ. (για να δανεισθώ μερικές από τις αγοραίες εκφράσεις, που όπως αποδείχθηκε συνηθίζατε να χρησιμοποιείτε).

Σας φάνηκε έτσι πολύ φυσικό, ως εκπρόσωπος της Αρχής που διεξάγει έναν δημόσιο διαγωνισμό, να επικοινωνείτε με έναν από τους υποψήφιους, με σκοπό να διευκολύνετε την κατάθεση προσφοράς εκ μέρους του.

Θεωρήσατε νόμιμο, εσείς, ένας πολιτικός με το … υποτιθέμενο, ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, να επικοινωνείτε με Λιβανέζους αλλά και με ντόπιους επιχειρηματίες για να του χορηγήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Κρίνατε σωστό, να χρησιμοποιείτε την θέση σας, για να ανοίγουν και να κλείνουν κανάλια και εφημερίδες κατά την δική σας βούληση.

Εξ αρχής αντιληφθήκαμε τις πρακτικές σας και εναντιωθήκαμε ανοιχτά στην νοσηρή νοοτροπία σας για έλεγχο της ενημέρωσης των πολιτών.

5 χρόνια μετά, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, γίνεται πια φανερό σε όλους πως είχαμε απόλυτο δίκιο.

Πως με δόλο και σκοπιμότητα, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, ενεργούσατε, προκειμένου να επωφεληθείτε οι ίδιοι, μέσω και του αγαπημένου σας εργολάβου, αποκτώντας πρόσβαση σε τηλεοπτική άδεια, με σκοπό την  διαμόρφωση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Τούτη η θεώρηση των πραγμάτων, δεν είναι, βέβαια, φυσική, ήταν όμως, απόλυτα αναμενόμενη από εσάς. Είναι στα πρότυπα των συγκεντρωτικών καθεστώτων, με τις ιδέες των οποίων συμφωνείτε, έχετε μεγαλώσει και γαλουχηθεί.

Ήρθατε για να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας και ο αρχηγός σας, ανέθεσε στον καθένα τα κατάλληλα καθήκοντα. Σε εσάς κε Παππά, έλαχε ο κλήρος της ενημέρωσης. Απροκάλυπτα συνδιαλαγήκατε με εργολάβους, ξένους κεφαλαιούχους και στρατευμένους δημοσιογράφους για να επιτύχετε τον σκοπό σας, που δεν ήταν η διασφάλιση της Δημοκρατίας, αλλά η ποδηγέτησή της.

Όταν ήρθε η ώρα του ελέγχου, βέβαια, ο λεβέντης το έβαλε στα πόδια!

Δεν αρνούμαι, ότι είναι δικαίωμα του κάθε ελεγχόμενου να αρνηθεί να αντιμετωπίσει, πρόσωπο με πρόσωπο, τις εις βάρος του κατηγορίες, εδώ, στη Βουλή. Και εσείς, όμως, δεν μπορείτε να αρνηθείτε, ότι είναι πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά χρονικά, η άρνηση ενός ελεγχόμενου βουλευτή να υποβληθεί στη βάσανο των ερωτήσεων των συναδέλφων του και η επιλογή του να καταφύγει μόνο σε απολογητικό υπόμνημα.

Πάντως, ακόμα και έτσι ακολουθήσατε σταθερά τον δρόμο της ένοχης σιωπής. Διάβασα προσεκτικά το υπόμνημα. Δεν βρήκα, όμως, λέξη για τα περίφημα sms που ανταλλάξατε, επαναλαμβάνω εσείς ο εκπρόσωπος της αναθέτουσας αρχής, με τον υποψήφιο κο Καλογρίτσα. Δεν βρήκα λέξη για την κυκλοφορία του χρήματος που ενορχηστρώσατε. Ένας δημοσιογράφος αποκτά εφημερίδα που κόστισε, βάσει παραστατικών, 2.900.000 ευρώ, χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα. Εν συνεχεία ο εργολάβος που τα δαπάνησε αποζημιώνεται με τα χρήματα των Λιβανέζων, με τους οποίους εσείς τον φέρατε σε επαφή.

Βέβαια, για να μην τον αδικώ, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, ναι μεν δεν έδωσε χρήματα, αντάμειψε όμως την αγαθοεργία σας ικανοποιώντας ένα διακαή σας πόθο: την απόπειρα σπίλωσης της κας Γκραμπόφσκι.

Έτσι άρχισαν τα πρωτοσέλιδα, με κατηγορίες εντελώς αβάσιμες, έως και εμετικές, σε βάρος μιας νέας γυναίκας που τύχαινε απλώς, να είναι σύζυγος του πολιτικού σας αντιπάλου. Δεν ήταν τότε γυναίκα πρωθυπουργού. Ήταν απλώς μια επιτυχημένη γυναίκα επιχειρηματίας.

Σύμφωνα δε, με τα μυθεύματα -που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας-, τα περίφημα 3.000.000 ευρώ, -τα οποία αφού απέτυχε το εγχείρημα της ίδρυσης ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΑΝΕΛ, χρησιμοποιήθηκαν για την εφημερίδα ΑΝΤΙΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ-, δόθηκαν, «λέει», από τους Λιβανέζους επιχειρηματίες στον κο Καλογρίτσα ως προκαταβολή, προκειμένου να εκτελέσει έργο στο εξωτερικό ως υπεργολάβος τους.

Όπως αποδείχθηκε, τέτοιο έργο δεν υπήρχε. Κι αν ακόμα υπήρχε, δεν περιγράφεται καν στο δήθεν υπεργολαβικό συμφωνητικό. Δηλαδή έχουμε ένα υπεργολαβικό χωρίς εργολαβία!

Για να μη συζητήσουμε ότι ο κος Καλογρίτσας ουδέποτε είχε αναλάβει έργο στην αλλοδαπή.

Του ετοιμάζατε όμως έργα στην ημεδαπή!

Δυστυχώς, η πραγματικότητα όπως όλοι την γνωρίζουμε στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στην Πελοπόννησο, στην Δυτική Ελλάδα, είναι πως θυσιάσατε τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου και μαζί του θυσιάσατε και δεκάδες συμπολίτες μας.

Κι αυτό, επειδή εσείς επιλέξατε να προωθήσετε με κάθε τρόπο τον υποψήφιο καναλάρχη σας, τεμαχίζοντας ένα ώριμο έργο σε  8 τμήματα, μόνο και μόνο προκειμένου να τα αναλάβει.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής είναι πλήρες και, απόλυτα, τεκμηριωμένο. Ο κος Παππάς παρέβη απροκάλυπτα τα καθήκοντα που του ανέθεσε ο Ελληνικός λαός. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το έπραξε και προς ίδιον χρηματικό όφελος, η Επιτροπή όμως, καταδεικνύοντας τη νηφαλιότητα και την αμεροληψία με την οποία επιτέλεσε το έργο της, έκρινε ότι δεν αρκούν για την παραπομπή του και για το αδίκημα της δωροληψίας.

Ο τέως Υπουργός εξέπληξε τους πάντες, δηλώνοντας, δημόσια, ότι τούτο, το γεγονός δηλαδή ότι δεν του καταλογίζεται και χρηματισμός, αποτελεί δικαίωσή του. Φαίνεται ότι δεν είχε το ηθικό ανάστημα να αντιληφθεί τις ευθύνες που ανέλαβε.

Αποδεικνύεται, ότι ως ελεγκτής είχε συνεχείς επαφές με τον ελεγχόμενο. Ως θεματοφύλακας της ελευθεροτυπίας, προσπαθούσε να ανοίξει κανάλια και εφημερίδες, μεσολαβώντας στη διακίνηση κεφαλαίων.

Και την στιγμή που όλα τούτα αποδεικνύονται πλήρως, αυτός πανηγυρίζει.

=====

Τον Ιούλιο του 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την εξουσία με ένα βασικό στόχο και σκοπό: να αλλάξει την χώρα, παρά τις δυσκολίες .

Το 2015, εσείς, ήρθατε να κυβερνήσετε τη χώρα, με ψέματα και αποφασισμένοι να υπηρετήσετε τους εαυτούς σας και τα προσωπικά σας συμφέροντα.

Το… ντοκουμέντο δεν είναι ένα.

Τα ντοκουμέντα είναι πολλά και δεν αντικρούονται.

Ο λόγος πρέπει τώρα, να δοθεί στη Δικαιοσύνη, προς την οποία όλοι οφείλουμε να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

 

Χριστίνα Αλεξοπούλου