Χατζηδάκης: Γενικό lockdown τέλος – Ποιο το «ελληνικό παράδοξο» στην αγορά εργασίας

Το ενδεχόμενο νέου γενικού λοκντάουν απέκλεισε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε συνέδριο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στο «ελληνικό παράδοξο» όσον αφορά την αγορά εργασίας που εντάθηκε μετά την πανδημία.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας, παράλληλα όμως έχουμε καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν σκοπεύουμε να λάβουμε ξανά οριζόντια μέτρα», επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Καθώς βγαίνουμε από την πανδημική κρίση, η επαναφορά της κανονικότητας αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Τόνισε ωστόσο ότι μιλάμε για μια νέα κανονικότητα, αρκετά διαφορετική από εκείνη που υπήρχε πριν την πανδημία, η οποία λειτούργησε ως καταλύτης για πολλές από τις αλλαγές που είχαν ήδη ξεκινήσει στην αγορά εργασίας με την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, την παγκοσμιοποίηση και τις δημογραφικές μεταβολές.

Το «ελληνικό παράδοξο»

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ως παράδειγμα το παράδοξο φαινόμενο οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης να δυσκολεύονται σήμερα να βρουν προσωπικό. «Είτε η εξήγηση είναι η νέα πραγματικότητα με τα επιδόματα, είτε ότι οι υπάλληλοι αυτοί βρήκαν εντωμεταξύ δουλειά αλλού, είτε οτιδήποτε άλλο, το φαινόμενο αυτό είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν προέβλεψε. Και δεν είναι μεμονωμένο. Συνολικά 8 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολία κάλυψης κενών θέσεων εργασίας. Και πριν την πανδημία 6 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επιχειρήσεις ζητούν εργαζομένους σε τομείς που δεν υπάρχει προσφορά και άνεργοι ζητούν δουλειά σε τομείς που δεν υπάρχει ζήτηση. Το χάσμα ανάμεσα στις δεξιότητες που δίνει το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης από τη μια, και αυτές που ζητάει η αγορά από την άλλη είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ και η πανδημία το ενέτεινε», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.
Πηγή: skai.gr